"Ако инфлацията в еврозоната намалее, но остане относително висока в Нидерландия, понижаването на инфлацията в Нидерландия ще стане още по-трудно", обясни централната банка.

Свързани новини

20.06.2023 11:40

Нидерландия ще се сблъска с висока инфлация и по-бавен растеж: De Nederlandsche Bank

Видян 1661 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Инфлацията в Нидерландия ще остане висока поради стагниращия икономически растеж, предупреди централната банка на страната De Nederlandsche Bank (DNB).

След като достигна най-високата си стойност от 11,6% през миналата година, холандската инфлация се очаква да намалее до 4,2% през тази година, 3,7% през следващата и 2,5% до 2025 г., се казва в доклада на банката.

ДНБ съобщи, че въпреки спада от двуцифрените стойности инфлацията в страната остава твърде висока, и отдаде развитието на по-ниския икономически растеж. Според регулатора след тазгодишната стагнация БВП на Нидерландия ще нарасне леко до 1,3% през следващата година и 1,1% през 2025 г.

Той определи тенденцията като обезпокоителна предвид усилията на Европейската централна банка (ЕЦБ) да намали ръста на потребителските цени до 2% в цялата еврозона.

"Ако инфлацията в еврозоната намалее, но остане относително висока в Нидерландия, понижаването на инфлацията в Нидерландия ще стане още по-трудно", обясни централната банка.


Според DNB базисната инфлация, която изключва цените на енергията и храните, се е оказала по-упорита от предварителните прогнози и сега е по-висока от общата инфлация. Тази година базисната инфлация в Нидерландия се очаква да бъде 6,8%, да спадне до 3,6% през следващата година и да достигне 2,8% едва през 2028 г., заяви тя.

Регулаторният орган призова работодателите и синдикатите да бъдат по-сдържани при увеличаването на заплатите и цените. Холандската централна банка подкани компаниите да поддържат контролиран ръст на печалбите и заплатите, "за да не се допусне процесът на икономическо приспособяване да доведе до скокообразна динамика, която допълнително да изостри инфлацията".


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

близнаци

В последния ден на месеца може да откриете

В последния ден на месеца може да откриете, че се