Даниела Талева

Свързани новини

23.11.2023 17:00

Нямам ни кабинет, ни компютър: Наблюдаващата глав. прокурора

Видян 811 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Куп неясноти около работата на първия съдия, назначен да разследва главния прокурор. В четвъртък пред Висшия съдебен съвет беше изслушана съдия Даниела Талева. Тя обясни пред кадровиците, че все още не знае къде ще е кабинетът, в който ще се помещава и как ще бъдат назначени служители от МВР, с които да работи.
„В битов план не знам как ще стоят нещата. Не знам къде ще бъда позиционирана, добре е да съм на място, където ще бъда най-независима от главния прокурор, когото трябва да разследвам”, обяви пред ВСС съдия Даниела Талева.


Когато встъпи в длъжност Талева очаква да има осигурен поне кабинет, в който да може да седне и да работи, както и компютър. Тя изрази опасения с коя система ще работи, като отбеляза, че ако трябва да използва системата на прокуратурата, би довело до това всички да са наясно как върви разследването по конкретна преписка или досъдебно производство срещу главния прокурор или неговите заместници.
Атанаска Дишева я попита дали вече е встъпила в длъжността и ако не защо това още не се е случило?
"Не съм встъпила в длъжността, продължавам да бъда съдия в СГС и единствената причина е, че се възползвам от едномесечния срок, който законът ми дава, използвам го да си допиша делата, които са приключили с краен акт", отговори Талева. Според нея щяла да успее да встъпи в едномесечния срок, като обяви, че най-късно до 10 декември трябва да встъпи в длъжност.


Дишева я попита за секретното деловодство на ВКП, дали ще е необходим нарочен служител, а и дали ще й е необходима администрация.


"Няма как да знам от каква администрация ще имам нужда, защото съм работила само като съдия. Мисля че е добре да има отделен деловодител и отделен служител в секретното деловодство, който да се занимава с дейността на ad hod прокурора", смята Талева.


Съдия Талева от Софийския градски съд е първият магистрат, избран на случаен принцип, който ще разследва главния прокурор. Жребият беше изтеглен на 7 юли между 22 съдии, които са одобрени по новата процедура, приета с промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт пред медиите и в присъствието на заместник-председателя на Върховния касационен съд Лада Паунова.

Пламен Валентинов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.