На въпрос: "Ако ВАС днес се произнесе за машинното гласуване, какво ще следва на втория тур?", Камелия Нейкова отговори:

Свързани новини

30.10.2023 09:53

Няма забавяне при постъпващите от ОИК изборни документи: ЦИК

Видян 657 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Осем Общински избирателни комисии (ОИК) вече предадоха протоколите от изборите за повторна обработка в ЦИК.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова очаква всички документи да са постъпили до края на утрешния ден, предаде БНР:

"Очакваме общинските комисии да започнат да предават документите. Ще успеем в срок да обработим постъпващите документи. Няма забавяне. Ние говорим все пак за местни избори, ако се върнем назад към изборите през 2015 и 2019 г.. Сега в ранния следобед колегите от столичната ОИС ще са готови. При положение, че има 3-4 вида избори в София, а не един, естествено, че и времето е 2-3-4 пъти повече от едни национални избори. Така че няма забавяне, когато сравняваме едни местни избори с местни избори, а не местни с национални избори".

"Срокът, в който трябва да дойдат всички общински избирателни комисии, е до края на 31-ви октомври", посочи още председателят на ЦИК

На въпрос: "Ако ВАС днес се произнесе за машинното гласуване, какво ще следва на втория тур?", Камелия Нейкова отговори:

"Нека да се произнесе Върховният административен съд. В зависимост от решението на ВАС, разбира се, че ЦИК ще предприеме необходимите действия съобразно указанията".

Вече осем са общините, които предадоха протоколите си в Централната избирателна комисия. По данните на преброителя "Информационно обслужване", въведени от протоколите на общинските избирателни комисии, на първи тур над необходимия праг от 50% минават кметът на Бургас Димитър Николов от ГЕРБ, Живко Тодоров от ГЕРБ отново поема Стара Загора. Досегашният кмет Станислав Владимиров печели в Перник, кметът на ГЕРБ Калин Каменов отново ще бъде на кметския стол във Враца.

В Кърджали Ерол Мюмюн е новият кмет от ДПС. В Ямбол печели досегашният кмет Валентин Ревански. Златко Живков, кметът на Монтана, получава пореден мандат. Дарин Димитров, досегашният кмет от ГЕРБ, ще бъде отново кмет на Търговище.

В останалите областни градове ще има балотажи.

На първия тур повече от 50% получават и кметове на редица по малки градове, сред които Гоце Делчев, Симитли, Кресна и Ботевград, където няма да има втори тур.


В 7.30 часа тази сутрин последната секция от благоевградското село Бело поле предаде изборните протоколи. „Приехме протоколите на всички 141 секции на територията на община Благоевград", каза председателят на Oбщинската избирателна комисия Мартин Бусаров.


Много късно снощи след 23.30 часа комисиите са започнали предаването на протоколите. Активността и доста сериозният брой гласували за общински съветници довело до бавното попълване на протоколите.


В около 75 % от протоколите обаче имало грешки от всякакво естество.


"Не мога да дам положителна оценка на изборния ден, заради неразбориите, който предизвика нелепия инцидент с машинното гласуване. Притесниха се хората от секционните избирателни комисии, отделно тези, които искаха да гласуват с машини, останаха разочаровани. Иначе, избори по благоевградски, агитация, плакати навсякъде и хубаво време, което изкара хората да гласуват", обобщи Бусаров изборния ден.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

стрелец