И най-вероятно е подхранвана от олигарсите в бранша, които целят високи и лесни доходи, които стимулират чрез подкупване на лекари да изписват именно много по-скъпи лекарства. Така се точат както болниците, които са основен потребител, така и редовите пациенти.

Свързани новини

16.10.2023 14:33

Няма страшно с генериците, аналозите просто са по-евтини: Фармацевти

Видян 1049 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Създаването на медийна истерия около генериците и невидимата заплаха, която според внушенията на някои лица от екрана те носели, е напълно неоправдана според фармацевтите.


И най-вероятно е подхранвана от олигарсите в бранша, които целят високи и лесни доходи, които стимулират чрез подкупване на лекари да изписват именно много по-скъпи лекарства. Така се точат както болниците, които са основен потребител, така и редовите пациенти.


Аналозите са на практика същите лекарства, използват същите формули, по които са разработени до 20 пъти по-скъпите оригинали. Просто патентите/лицензите  им са изтекли и по тази причина могат да бъдат произвеждани на много по-достъпни цени, тъй като продукцията е в многократно по-големи обеми и бройки – познатата „икономия от мащаб” във всички промишлени сектори.


Още повече в България от десетилетия живеем в такава фармасреда – при соца, благодарение на шпионски пробиви в забраната да ни се предоставят технологии, имахме аналози на всички основни западни лекарства. Поколения наред са отгледани с роден „аспирин”, който днес се продава под по-различно име от немския оригинал, не му отстъпва за главната си роля – да сваля температурата, а е далеч по-достъпен по цена. 


Наталия Каменова




 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 17.10.2023 16:06

    сега хинков ще зарадва собствениците на аптеки в съседните държави, хората ще си пазаруват от там, хем по-евтино, хем качествено, смразява се с българските аптекари, защото не му дават комисионни, а и тъкмо да поизмрат българските болни за радост на сзо и лайнен, които искат зануляване на населението, щото с отровните ваксини нещо се закучи работата

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

козирог