Богомил Николов от "Активни потребители"

Свързани новини

23.08.2023 13:37

Няма как да дойде ешерихия коли от Одеса. Замърсяването в Черно море е локално: Активни потребители

Видян 653 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сдружението на заведенията ще внесе иск срещу асоциацията „Активни потребители“, която съобщи за замърсена вода и плажове по българското Черноморие. Министерството на здравеопазването не приема за коректни данните от изследването на Софийския университет и „Активни потребители“.

Според Богомил Николов от "Активни потребители" при разгласяването на данните за замърсяването отговорността за фактите е поета напълно от асоциацията. "Има напредвара на интерпретации, чух неща, които не сме казвали. В два плажа констатирахме много високо равнище на замърсяване.


Бяхме препоръчали да се затворят, но РЗИ отказа да го направи. Взели са проби от 26 плажа за един ден, СУ успя да вземе 5. Възможно е да се вземат 26 за ден, ако имат 4-5 екипа. Има основания да си мислим, че начинът на работа не е оптимален. Стоим зад учените от СУ и смятаме, че данните са коректни. Морската вода е солена и има кратък живот, така че няма как да дойде ешерихия коли от Одеса. Замърсяването е локално", обясни той.

По думите му пречиствателните станции след акт 16 не се проверяват, а отговорността е оставена на съвестта на собственика, така че има възможности за замърсяване на морето. "На отделни места има проблем, не можем да кажем, че цялото Черноморие е замърсено. Чух много сериозни обвинения, които могат да ме накарат да заведа дела, а именно, че "Активни потребители" е за затвор. Много е възможно да го направим", коментира Николов.

Председателят на БАЗ Ричард Алибегов сподели, че целта е да се спре разпространяването на непроверена информация, която засяга много хора. "Тепърва ще се изяснява по съдебен път дали проверките на екоминистерството или "Активни потребители" са прави.


Вече има отменени резервации на туристи. нито една информация не трябва да се пренебрегва, но е важно кога се изнася и колко добре е проверена. Здравните власти трябва да излязат с информация, не може НПО да диктуват мнението", заяви той.



 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

дева