13.06.2022 15:06

Няма договор и одобрение за US-газа, ако не напълним Чирен и закъснее конекторът, има риск за есента и зимата: Шефът на КЕВР

Видян 2216 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Избраният от Продължаваме промяната председател на КЕВР Станислав Тодоров сензационно съобщи пред БНТ, че няма договор за американския газ, не е внасян в Комисията, която би трябвало да го одобри, преди да бъде пуснат. Също така той изясни, че пълното в момента 23% хранилище в Чирен (средно в ЕС в момента са над 40% по данни, изнесени преди дни от У. Фон дер Лайен) трябва да бъде 100% и заедно с това да заработи в срок интерконектора с Гърция, който вече трябваше да бъде готов според клетвите на премиера К. Петков, но изостава и Файненшъл Таймс съобщи, че евентуално ще действа от октомври, за да няма риск за енергийната система и отоплението на хората през есенно-зимния и пролетния сезон, които ни очакват.


 



"До момента мисля, че се водят преговори за американския газ, но доколкото съм информиран, не мога да потвърдя дали има подписан такъв. В момента, в който се пристъпи към такава стъпка, трябва да го представят договора в КЕВР за одобрение.
Второто нещо, което трябва да се случи, за да гарантираме потреблението в България, е да напълним Чирен 100%. В момента е 23%. Според мен е твърде малко. С над 15% трябва да се пълни Чирен оттук - нататък на месец, без да се пропуска дори един ден, за да може да се напълни до 1 октомври. Третото нещо, което трябва да се случи, е газовата връзка с Гърция да е построена и оперираща", каза Тодоров.
Спекулация е, че ще има режим на тока у нас, каза още шефът на КЕВР. Защото България има капацитет да произвежда почти два пъти повече, отколкото консумира. Ако кризата се задълбочи, е вариант да спрем износа на ток, но Тодоров не вижда реалистична хипотеза това да се случи.



Той каза още, че вероятно най-евтината енергия ще бъде през деня, а не както преди време - през нощта. У нас и в съседните държави се инсталират много фотоволтаични инсталация и през деня между 12.00 и 16.00 часа е най-ниска енергия през цялото денонощие.



"България произвежда голяма част от електричеството в целия Балкански полуостров, имаме излишък от електричество и заедно с АЕЦ "Козлодуй" българските потребители могат да получат електричество на сравнително ниска цена. Махнахме дотациите, които получават всички ВЕИ производители и ги прехвърлихме към бита", обясни Тодоров предложението на КЕВР за поскъпване на електроенергията едва с 3.3%, както се изрази.



Тодоров заяви, че адмирира промените, които предлага Министерството на енергетиката и ИТН в Закона за енергетиката, тъй като позволяват да се използва нов механизъм - т.нар. блоктарифи. Те имат за цел да защитят най-уязвимите потребители с най-ниско потребление. С двустаен апартамент, които консумират примерно до граница 200 kWh - което е сметка около 40 - 50 лв. Всеки потребител с такава сметка ще има уверение, че тя ще остане такава за в бъдеще, уточни Тодоров. Ако е превишил тази граница, се плаща по-висока цена. Каква ще е границата ще предложат експертите.



Тодоров смята обаче, че не трябва да се бърза с блоктарифите, защото за битовите потребители са осигурени поносими за следващата година.
За повишението на цената на парното Тодоров заяви, че за някои е много, но за разлика от тока, България не произвежда газ и трябва да внася, и, за съжаление, „той има своята цена на международните пазари”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

водолей