По думите му за всичко това се изисква политическо усилие и желание страната да върви в една или друга посока.

Свързани новини

18.08.2023 10:31

Няма да има по-добро предложение за РСМ: Илхан Кючюк

Видян 479 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Северна Македония е наш съсед и стратегическият интерес на България трябва да бъде всички заедно на Балканите да бъдем част от НАТО и ЕС. Това е бъдещето". Това заяви пред БНР евродепутатът Илхан Кючюк преди конституционния дебат в парламента на РСМ.

"Няма да има промяна на позицията на ЕС - нито има желание, нито няколко месеца преди европейските избори ще се захване ЕК, Съветът и да се ангажират с промяна на правилата. Правилата са такива, те са съгласувани и всеки трябва да се съобразява с тях. Второ - няма да има по-добро предложение, защото това е най-доброто. Никой не извива ръцете на Скопие, никой не поставя допълнителни условия. Това не е никакъв български диктат, а това са европейските правила, по които трябва да върви Северна Македония", коментира той.

По думите му за всичко това се изисква политическо усилие и желание страната да върви в една или друга посока.

"Изборът е изключително на Северна Македония. Ако ВМРО - ДПМН не иска да бъде на страната на европеизацията на РСМ, отговорността е на партията, но за съжаление, това ще спре за не много кратко време пътят на Северна Македония към ЕС", категоричен бе евродепутатът в интервю за предаването "Преди всички".

Според него е съвсем реално Албания да бъде отделена от Северна Македония.

Кючюк се съгласи с мнението на македонския премиер Ковачевски, че при неуспех причините могат да бъдат търсени само и единствено в Скопие:

"Трябва да има ясен политически знак, т.е. обединени усилия, от страна на всички. Дебатът може и трябва да бъде тежък, когато говорим за вътрешнополитически въпроси, но когато говорим за стълбовете на интеграцията, НАТО и ЕС, цивилизованият избор на страната - тук трябва да има едно единствено мнение - следването на стратегическите приоритети на страната. Такъв е и българският пример".

Условията не са български, а европейски, подчерта Кючюк и добави, че с тези условия са се съгласили и България, и Северна Македония по време на френското председателство. "Имаме скрепени отношения под формата на гласувания в двете народни събрания", добави той.

Политиците не трябва да се месят в историята, категоричен е евродепутатът:

"Историята трябва да се остави в ръцете на историците, а политиците - да гледат в перспектива. Далеч по-различни неща имат да решават днешните политически елити на България и Северна Македония, когато говорим за перспектива. Включвам бизнес отношенията, култура, образование - всичко, което трябва да бъде направено, за да могат двете държави да бъдат по-близко като държави, имайки предвид общото си минало, за да търсят общо бъдеще в рамките на ЕС. От това имат интерес и двете страни".

Кючюк призна, че има напрежение между двете държави. Според него многото неща, които са направени, могат да бъдат заличени с едно вандалско поведение.

Според него убийството на Алексей Петров ще има отражение във вътрешен и международен план. По думите му държавата трябва да покаже политически и институционален гръбнак.

Илхан Кючюк е категоричен, че е необходимо да бъдем една идея по-активни и в политически, и в дипломатически план по темата "Шенген":
 
"Да, българските граждани не могат да продължават да бъдат стигматизирани. Националната ни позиция е силна и ясна, но тя трябва да бъде обяснявана по начин, по който да бъде разбрана и от политиците, и от обществеността. Крайно време е Българската държава да погледне малко по-сериозно към своята диаспора, която живее извън пределите на страната. Сред тях има много талантливи, доказали се хора, авторитети. Те могат да бъдат българските говорители, когато става въпрос за Шенген".

"Г-н Пеевски е осъзнал вероятно необходимостта от сериозен политически консенсус по редица приоритетни за страната въпроси, включително за Шенген и еврозоната. Това не може да се случи с противопоставяне, а с подаване на ръка и търсене на всички обединителни елементи. Сега е допшло време да се положат допълнителни усилия, за да може страната да подреди къщата си".




Източник: БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак

Ден да общувате открито с партньорите си

Ден да общувате открито с партньорите си, да