36 бивши и настоящи служители на ЕС, включително депутати и министри, подписаха отворено писмо, в което поискаха от Нобеловия комитет да удължи срока за номиниране на кандидати за наградата за мир до края на март

Свързани новини

21.03.2022 14:47

Няма да има изключение за Зеленский: Ръководителите на Нобеловите награди

Видян 1508 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вследствие на отворено писмо от политици от ЕС директорът на Норвежкия нобелов институт Олав Ньолстад заяви, че Комитетът за Нобелова награда за мир няма да може да удължи крайния си срок след 31 януари, за да направи възможно номинирането на украинския президент Владимир Зеленский.




"Към днешна дата Норвежкият нобелов комитет не е получил писмото, посочено в искането Ви. Комитетът не може да удължи крайния срок за номиниране за Нобелова награда за мир, който е 31 януари", заяви директорът в отговор на запитване на РИА Новости.


 


Той допълни, че членовете на Комитета запазват правото си да издигат свои кандидатури до първото му официално заседание, което вече се състоя на 28 февруари.


 


По-рано 36 бивши и настоящи служители на ЕС, включително депутати и министри, подписаха отворено писмо, в което поискаха от Нобеловия комитет да удължи срока за номиниране на кандидати за наградата за мир до края на март, за да могат да номинират украинския президент Зеленский за получаването на известния трофей.




Инициативата, подета предимно от холандски политици, призовава световната общност да подкрепи "смелите украински мъже и жени" в лицето на "тази война, водена срещу тях от Руската федерация" Според еврократите украинците "се борят за запазване на демокрацията и самоуправлението", като "се противопоставят на силите на авторитаризма".


 


Понастоящем за Нобеловата награда за мир за 2022 г. са номинирани 343 кандидати, от които 251 са личности и 92 са организации. Миналата година Нобеловата награда за мир беше присъдена на руския журналист Дмитрий Муратов и на филипинската журналистка Мария Реса.


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

водолей