Може и да мечтаем да спечелим от лотарията, но какво ще кажете за намирането на сватбен пръстен от средновековната епоха в двора или на мозайка от византийската епоха във фермата ви?

Свързани новини

26.12.2022 08:12

Няколко необикновени открития през 2022 г

Видян 11596 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Може и да мечтаем да спечелим от лотарията, но какво ще кажете за намирането на сватбен пръстен от средновековната епоха в двора или на мозайка от византийската епоха във фермата ви?


Обикновени хора се присъединиха към археолози и специалисти по опазване на изкуството, за да открият някои от най-забележителните находки на годината. Сред тях са автопортрет на Ван Гог, скрит зад картина, огромен открит римски град и таен тунел към изгубената гробница на Клеопатра.


По-долу са представени едни от най-вълнуващите открития в областта на изкуството и археологията през 2022 г.


Древен метод за наказание на "непослушните ученици" се появи отново



 
Когато преди 2000 години младежите в Древен Египет са били дисциплинирани да пишат линии, те вероятно не са очаквали, че усилията им ще оцелеят достатъчно дълго, за да ги видим.

Намерени са стотици такива плочки, като един и същ символ обикновено е изписан както на предната, така и на задната страна.

Но в началото на тази година археолозите откриха 18 000 изписани с мастило парчета керамика, известни като "остраки", на мястото на Атрибис и сред тях имаше стотици фрагменти с един символ, повтарящ се отпред и отзад. Според изследователи от германския университет в Тюбинген, които са извършили разкопките, тези драсканици са доказателство за "непослушни ученици", които са били карани да пишат редове - с други думи, Барт Симпсън от Нилския валей. Фрагментите включват също така разписки, учебни текстове, търговска информация и списъци с имена.



Възможна следа за отдавна изгубената гробница на Клеопатра





Откриването на изгубената гробница на Клеопатра би било "свещеният граал" за археолозите и един екип от университета в Санто Доминго може би е открил входа към нея. През ноември египетското министерство на туризма и антиките обяви, че екипът е открил тунел с дължина 4281 м, разположен на повече от 40 м под земята, на място около храм в разрушения град Тапосирис Магна, по време на мащабно издирване на мястото на погребението на древния владетел.



Според археоложката Катрин Мартинес, която разговаря със CNN, досега при разкопките в Египет са открити повече от 1500 предмета, включително статуи и монети, но "най-интересното откритие е комплексът от тунели, водещи към Средиземно море, и потъналите структури", които ще продължат да разкопават.



Още един автопортрет на Ван Гог




В света има още един известен автопортрет на Ван Гог, който е скрит зад картина на селянка. Консерватори в Шотландия правят това откритие, когато правят рентгенова снимка на един от портретите му от 1885 г. и откриват лика на художника зад пластове картон и лепило. Въпреки че рентгеновите снимки често разкриват как художниците променят композициите си, пълният автопортрет на холандския художник е огромна изненада. Според Националната галерия на Шотландия (NGS), където е направено откритието, Ван Гог е бил известен с това, че е използвал платната повторно, за да пести пари.


"Моменти като този са изключително редки", казва Франсис Фаул, старши куратор на френското изкуство в НГС, в съобщение за пресата, в което се съобщава новината.


Дали автопортретът ще може да се отдели безопасно от картината, предстои да разберем, тъй като консерваторите продължават да проучват творбата.


Пръстен със средновековен надпис



Мъж от английската провинция, който се опитва да стане металотърсач, се натъква на златен и диамантен средновековен годежен пръстен при втория си опит. Удивителната находка на Дейвид Борд, за която той първоначално е смятал, че е "скрап", разказва той пред CNN, е от 2019 г. , но тази есен стана известна на обществеността преди продажбата ѝ в Noonans.


Бижуто е с две преплетени ленти, символизиращи брачния съюз, и обърнат диамант. Вътре в лентата има средновековен надпис на френски език, който гласи: "Ieo vos tien foi tenes le moy", което според аукционната къща означава: "Аз държа на твоята вяра, дръж и на моята". На 29 ноември пръстенът е продаден за 38 000 паунда (46 000 долара).


Термална баня се отказа от призраците си



Тази есен в една термална баня в Тоскана се появиха неочаквани гости - повече от две дузини добре запазени древноримски бронзови статуи, покрити с почти 6000 монети.


Добре запазените статуи, които изобразяват гръко-римски божества, сред които Аполон и Хигия, са открити в градчето Сан Кашано деи Багни на върха на хълма в провинция Сиена. В продължение на три години археолозите разкопават калното място на древна баня.


Якопо Таболи, доцент от Университета за чужденци в Сиена, който координира разкопките, казва, че статуите са били умишлено потопени под вода като ритуален дар, някъде между II в. пр. н. е. и I в. от н. е.


"Даваш на водата, защото се надяваш, че тя ще ти върне нещо", обяснява той тогава пред Ройтерс.


Необикновено огледало разкрива зашеметяваща тайна



Едно невзрачно бронзово огледало, съхранявано в Музея на изкуствата в Синсинати, се оказва изключително рядък предмет с "магическа" тайна - когато върху него се хвърли светлина, се появява изображение на седнал Буда.


Кураторът на музея за източноазиатско изкуство Хоу-Мей Сунг прави откритието през 2021 г. по интуиция, след като забелязва, че огледалото прилича на други образци на "магически огледала" от Япония от периода Едо. Тя и един консерватор осветиха обекта с лампа от мобилен телефон, като първо показаха неописано изображение с някаква текстура на стената пред тях.


След като експериментира с по-фокусирани светлини, се разкрива ясно изображение на Амитабха, чието име е изписано на гърба на китайски език.


"Бяхме толкова развълнувани", каза Сунг пред CNN през юли, когато музеят обяви находката. Само няколко институции в света имат в колекциите си вълшебно огледало.


Виж още тук!


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

козирог