Трябва да стабилизираме политическата система и да увеличим доверието към страната в международен план, заяви премиерът. „Нашата програма е планирана до края на 2024 г. с ясната заявка, че ако всичко върви добре, сме готови да продължим напред“, посочи той.

Свързани новини

17.10.2023 12:12

Някои от най-трудните реформи и в правосъдието, и в енергетиката вече са факт: Премиерът Денков

Видян 625 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ако успеем да реализираме това, което правим в момента, България ще бъде друга, заяви премиерът Николай Денков, който участва в „Среща на бизнеса с правителството: Очаквания и прогнози за 2024 г.“, организирана от „Капитал“. Николай Денков отправи призив за диалог между отделните институции и изрази разочарование, защото според него президентската институция не се включва в този процес.

Моето усещане е, че докато правителството успява да предостави резултати пред обществото, пред политическите ни партньори, то ще бъде изпълнено със смисъл и ще бъде устойчиво, каза Денков. Никой от нас не знаеше как ще потръгне правителството и нямаше пълната увереност, че ще успеем със задачите, които сме си поставили, добави той. По думите му, правителството е успяло почти във всичко на 95%. Някои от най-трудните реформи и в правосъдието, и в енергетиката вече са факт, каза той.

Трябва да стабилизираме политическата система и да увеличим доверието към страната в международен план, заяви премиерът. „Нашата програма е планирана до края на 2024 г. с ясната заявка, че ако всичко върви добре, сме готови да продължим напред“, посочи той.

Денков подчерта, че правителството има няколко групи приоритети, свързани с усъвършенстването на институциите, интегрирането на България в различни международни структури и модернизиране на икономиката.

Според премиера в страната ни има забавени реформи. „На първо място това е правосъдната система, където през последните месеци има активна работа и съществен напредък“, отбеляза премиерът. Той посочи и необходимостта от реформи в държавната администрация.  

Във втората група приоритети Денков отбеляза необходимостта от интегрирането на България в различни структури, сред които Шенген, еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Модернизацията на българската икономика бе третият приоритет, върху който акцентира премиерът. „Нашият регион и страните в него трябва да работим заедно и имаме амбицията да станем сред водещите региони в Европа“, каза Николай Денков.

Успехът може да стане с общите усилия на партиите, които подкрепят правителството. Другите партии не предлагат нищо позитивно на нашите граждани, смята премиерът.

„Ако погледнете какво правят „Възраждане“, БСП и ИТН, те единствено казват за някакви огромни проблеми, без да предлагат позитивна алтернатива“, посочи Николай Денков за политическата ситуация в страната.

„Началната инициатива, за да бъде реализирано това правителство, определено дойде от „Продължаваме промяната-Демократична България“. Наша беше инициативата да започнем разговорите, да сложим на масата списъка от закони, да започнем работа по управленската програма. Колегите от ГЕРБ-СДС се включиха в този процес“, коментира още той.

Николай Денков отправи призив за диалог между отделните институции и изрази разочарование, защото според него президентската институция не се включва в този процес.

„Със съжаление, до момента има една институция, която не се включва в този процес и това е президентството. Това е разочароващо. Предвид ситуацията, която се развива около нас, то би могло да бъде и доста вредно. Моят призив към всички институции е да търсим диалога, за да можем да вземаме най-правилните решения“, каза министър-председателят.

„За България винаги се е казвало, че е парламентарна република, но ако погледнем начина, по който са се взимали решенията днес, доста често е можело да поставим това под въпрос, и по отношение на едноличния стил на управление преди, и по отношение на служебните правителство, където очевидно президентът има доста силна власт, която не е свързана с парламентарното представителство“, посочи още Денков.

На събитието присъстваха още вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, политици, представители на бизнеса и на академичната общност.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв