Свързани новини

22.12.2020 12:12

НФСБ: Петчленен състав на Комисията по досиетата е достатъчен

Видян 993 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Не мисля, че се бърза с промените в този законопроект, даже се закъсня, защото мандатът на тази Комисия изтече доста отдавна“, коментира в „Преди всички“ Христиан Митев, заместник – председател на правната комисия от НФСБ, един от вносителите на промени в т.нар. Закон за досиетата, който коментира подозренията на БСП, че депутатите на финала на този парламент искат за подменят състава на Комисията. Законопроектът цели да намали почти наполовина съставът на службата, чиято основна задача е да оповестява принадлежност към ДС и тайните служби.

„Сега е моментът да бъде намален съставът на тази комисия преди да се пристъпи към избор на нови членове. С оглед на обема от работата на тази Комисия ние сме преценили, че не е необходим толкова голям състав от 9 члена, а един състав от пет члена е достатъчен“,  това посочи още Митев.

"Не сме водили разширен дебат за състава на Комисията, а само по намаляване на състава и да се пристъпи към избор на нов. Да припомним, че чак един месец след влизането в сила на закона парламентът пристъпва към избор на състав на комисията."

Според промените в закона в решенията на комисията за обявяване на принадлежност ще се отразяват и предходните ѝ решения по проверки на лицата, в случаи че такива вече са извършвани на друго правно основание, с цел информиране на обществеността за каква част от проверените лица в различните публични сфери са налични архивни документи.

Освен това правомощието за обявяване принадлежността няма да е еднократен акт, с оглед постепенния начин на действие на комисията по проверка и значителния брой лица и институции, които тя проверява.


Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 22.12.2020 12:31

    Тези предатели и алчни наглеци лъжепатреотите били преценили, не правете това, което не можете!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

водолей