Свързани новини

05.11.2014 13:14

Незаконният дърводобив достига 5 млн. куб.

Видян 1319 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Незаконният добив в България достига 5 млн. куб. м от всички видове гори, включително държавните, общинските и частните имоти. Това означава ресурс от над 250 млн. лв. в сивия сектор. Данните са от мащабно разследване на сдружение „Синята планета” в почти всички големи дърводобивни масиви, като за заснемане от въздуха са използвани дронове. Този анализ се различава значително от този на WWF /Световен фонд за дива природа/. Според тях 2 млн. кубика е незаконно отсечената дървесина в страната и сивият сектор печели от това 100 млн. лева, сочи докладът на WWF. Предвид тесните връзки между WWF и заместник-министъра на земеделието и храните, отговарящ за горите – Георги Костов, който е роднина на Тома Белев и съпругата му Весела Кавръкова, шефка на WWF, цифрите са силно занижени. Но въпреки това, и те признават за голямата корупция при експедицията и транспорта на незаконната дървесина. Схемата е, че с един превозен билет за един ден камион, натоварен с незаконна дървесина, прави няколко курса, а накрая в горското стопанство се отчита само една доставка. До сега всички проверки, възложени от Агенция по горите, дават отрицателен резултат, от което следва извода, че в България незаконен добив на дървесина няма.


В един от районите, където сдружение „Синята планета” провежда наблюдение е община Ботевград, в който изследвания са правили и от WWF. Обобщените данни показват следното: 5 млн. куб. метра дървесина, разделени на 365 дни в годината, правят около 13 700 кубика на ден за цялата страна добив. Разделяме 13 700 на 170, колкото са горските стопанства в България и получаваме 80 кубика. Незаконния добив на  дървесина е 80 кубика на ден в едно горско стопанство, а според WWF цифрата е около 32 куб. м, което е също сериозно количество, но числото е най-малко два пъти по-голямо. Освен това в тази сума не влиза незаконно отсечената дървесина от частните и общинските гори, където проблемите са още по-големи.


Посочените по-горе цифри се отнасят за дървената мафия, които са организирани, добре платени, дори въоръжени и са подчинили горските стопанства чрез натиск и подкупи. Никой не може да каже достоверно каква е сечта, която извършват неорганизирани бракониери, физически лица от селата и малките градове.


Няма никакви взети мерки за незаконния дърводобив в страната въпреки многобройните сигнали, които са изпратени до зам.-министърът на земеделието с ресор гори Георги Костов. Той продължава да поддържа директорите на редица горски стопанства в страната, назначени от кабинета Орешарски, въпреки че са кадри на ДПС и БСП. Сигнали за незаконни действия са внесени срещу ръководството и служителите на Държавно горско стопанство – Ботевград. Сигналът е внесен от Сдружение „За Ботевград“, проф. Михаил Константинов и сдружение „Синята планета“. Той е подкрепен с писмени доказателства за това, че ръководството и служители на горското стопанство са действали в интерес на определени дърводобивни фирми и във вреда на горите в землището на Ботевград.


„Не сме видели никакви сериозни мерки от страна на зам.-министърът на земеделието Георги Костов в областта на опазването на горите. Това са планирани действия на заместник-министъра, защото сега действащия Закон за горите, подкрепен от бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров, за обслужване на неговите интереси, е изготвен и защитаван в Народното събрание от Георги Костов.   Незаконната сеч се извършва със съдействието на държавата и контролните органи от системата на Министерство на земеделието“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес фокусът ви може да се измести към практичните аспекти


Днес фокусът ви може да се измести към практичните