01/03
27.10.2008 15:17

Незаконна сеч в сърцето на София

Видян 2283 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кметства режат здрави дървета под носа на столичани, без знанието на „Зелени системи“


Дървета в сърцевината на София се отстраняват незаконно под носа на столичани, научи 19`. В много от случаите става въпрос за здрави дръвчета, като отсичането по една или друга причина е разпоредено от кмета на районната община или неговите заместници, без това да е съгласувано с общинската дирекция „Зелени системи“, което е абсолютно нарушение на нормативната уредба и автоматично поражда съмнение за далавери.
Пресен пример е отстраняването на американска топола в кв. „Овча купел“, което е вбесило жителите в района. От районното кметство се оправдават със сигнал, подаден от възрастен мъж, който се оплакал от паднал клон. Според кметската администрация, огромното дърво е на възраст над 50 години, пълно е с хралупи и едва ли не се държи само на кората си. Оказва се обаче, че годинките са поне наполовина по-малко, няма нито една хралупа, стъблото и всички клони, с изключение на един, са абсолютно здрави и плътни. Чудесен материал за направа на мебели, например! При опита да бъде осуетено отсичането на тополата шефът на фирмата изпълнител „Хоум Гарден“, която обслужва района от години и от 3 септември има сключен договор с кметството за 90 000 лв. Трифон Трифонов каза: „Разкарайте се оттук и ни оставете да си вършим работата“. Разпореждането за отсичане е подписано от зам.-кмета Владимир Пенков, но никъде в него не е упоменато действията да са съгласувани със „Зелени системи“, нито пък е подпечатано от дирекцията към Столичната община, която издава разрешителните, увери се 19`. От там потвърдиха за самосиндикалната акция на районната община и фирмата изпълнител. Служител на дирекцията, озовал се на мястото бе категоричен, че дървото е абсолютно здраво. По думите му това се доказвало и по начина, по който е нарязана повалената близо 20-метровата топола, чието стебло в основата си е широко повече от метър и тридесет. Годните за добиване на дървен материал за продан дървета се кълцали на дълги трупи, а изгнилите на тънки шайби, за да се товарят по-лесно. Очевидно ставало дума за нагъл и легален на пръв поглед начин за добив на материал. В момента кубика върви около 100 лв. и само от едно такова дърво в нечий джоб влизат хиляди левове. „Това е престъпление, очевидно става въпрос за далавера, защо никой не ни попита дали да бъде отсечено дървото“, коментираха гневни граждани, констатирали липсата на дървото в тревната междублокова площ.
От „Зелени системи“ разясниха, че се случват такива неща, като процедурата за противодействие на нерегламентираната сеч се състои в подаване на сигнал до дирекцията, която съставя констативен протокол, акт за нарушение и съответно наказателно постановление.


Моторни резачки в часовете за почивка


Моторни резачки подлудиха жителите в района на незаконно отстранената в „Овча купел“ топола в промеждутъка между 14 и 16 часа, определен от Столичната община за почивка. Въпреки забраната за шум петима служители на фирмата изпълнител вдигнаха неистова дандания. Бе повикана и полиция. Когато униформените пристигнаха надзирателят на сечта се обърна към тях с думите „Доколкото ми е известно кметът ви е началник и на вас, така че ако той каже, ще спрем“. Полицаите обаче не се съгласиха с позицията му. „Това е безумие да ги накарат да спрат веднага тези. За съжаление такава ни е държавата, никой не спазва правилата“, коментира столичният кмет Бойко Борисов. Той се съгласи, че наетите от районното кметство изпълнители нарушават наредбата и дават лош пример на гражданите.


Дървосекачите необезопасени


Очевидно някои от наеманите от кметствата дървосекачи изобщо не се съобразяват със задължителните условия за безопасност на труда. С ловкостта на маймуни служителите на „Хоум Гарден“ вършеят на петнайсетина метра височина без каквито и да било предпазващи от падане средства. Нито са закопчани за дървото, нито са снабдени с каски. Да не говорим за предпазни очила или ръкавици. Това не попречи на сръчните работници да съборят дървото така, че то да повлече със себе си жиците, осигуряващи ток в района. Въпросът кой носи отговорността за това, че те висят в опасна близост до земята вече няколко



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

телец