Свързани новини

12.10.2014 15:08

Невалидните бюлетини вкарват 19 депутати

Видян 1798 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Рекордният брой невалидни бюлетини от изборите преди седмица биха могли да вкарат 19 депутати в парламента. Те са 218 125 ( 7,5% ), два пъти повече от миналите парламентарни избори. Равни са на 19 мандата – точно колкото има Патриотичният фронт, повече от броя депутати на България без цензура, Атака и АБВ. Рекордьор е ДПС с 15 093 невалидни гласа. Те биха направили партията на Местан втора политическа сила и най-вероятно тя нарочно е организирала нещата така, че да не вземе равно число или с 1 депутат повече от БСП. Припомняме, че за последните 80 години червените са били трети само веднъж – през 2001 г.. при лидерството на Георги Първанов.

За да няма повече конфузи, служебният премиер Близнашки, който уж беше за референдум по темата и задължително гласуване, предложи вчера връщане на изборната система към 1990 г. Тогава половината депутати се избираха мажоритарно, а другата половина – пропорционално. Това дава предимство на големите партии и стана причина за обособяването на двуполюсен модел плюс силно ДПС в малцинствените райони. Според Близнашки тази система ще даде негласен бонус на водещата партия, която очевидно в следващите години няма как да не бъде ГЕРБ. На практика в някои европейски държави (Гърция, Италия и др.) Такъв бонус е и формално определен от съответните им закони, но във вид на допълнителен брой мандати – стигат до 50, за да може да се съставя лесно правителство. 

В полза на нов двуполюсен модел ще работи и другото предложение на служебния премиер – за връщане на системата Д’Онт. През 1990 г. след изборите за ВНС срещу нея имаше голямо брожение от десницата, защото тя даде мнозинството на БСП. Но през 2005 г. вкара 7 партии в парламента, доведе до Тройната коалиция на големите, отне мандати в София на левицата и й ги даде в Ямбол. След това бе заменена със смятаната за по-справедлива система Хеър- Ниймайер, с която през 2009 г. на власт дойде ГЕРБ. Сега обаче в Кюстендил и Габрово протестират и срещу нея, поради вкарването на 8 партии и печеленето на мандати от ДПС в немалцинствени региони.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

везни