За последните две седмици наблюдаваме покачване на случаите на коронавирус в страната, като за последните няколко дни се намираме в най-върховата част на пика, който е третият поред за нашата страна.


Това каза здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг на Националния оперативен щаб, предаде бТВ.


„Някои от данните показват, че започваме да вървим в най-високата част на платото и се надяваме ситуацията да остане трайна такава в следващите няколко дни“, каза той.


По отношение на лечебните заведения той заяви, че има натиск, но той е много различен в различните области на страната. Най-осезаем продължава да бъде в областите София-град, Бургас, Шумен и Варна.


„Най-големият натиск е този върху психиката на хората. Различни хора се опитат да окажат натиск чрез боравенето със страховете и надеждите на всички българи. Моля, нека всеки един български гражданин да бъде спокоен, да знае, че системата на здравеопазването е готова и е подготвена. Нямаме абсолютно никакви притеснения“, отново подчерта здравният министър.


"Нещата в рамките на няколко седмици ще се оправят", заяви Ангелов.


"Единствената надежда, която имаме, е свързан с увеличения брой ваксинирани българи. Числата за последната седмица са средно около 15 000 ваксинирани на ден. Очакванията са това число да се увеличи с пристигането на допълнително количества ваксини", допълни той.