Свързани новини

11.06.2021 09:55

Неносенето на маски няма да бъде навсякъде в закритите пространства: Кунчев

Видян 1506 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Неносенето на маски няма да бъде навсякъде в закритите пространства. Това каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев в предаването „Денят започва“ по БНТ. „Там, където има струпване на хора, няма как да го направим, защото рискът започва да става неприемлив. При тези ниски стойности на заболяемост считаме, че вече е приемлив рискът в по-малките колективи и помещения, във фитнес залите и спортните съоръжения хората да не носят маска, защото това не крие кой знае какъв риск за тях“, посочи Кунчев.

„Много сме внимателни в преценката и затова не мога да кажа точните правила, защото заповедта още не е излязла. Обсъждаме и механизма, по който да влезе в действие, защото ако няма контрол над изпълнението, тази заповед ще остане само на хартия. Тя важи за сравнителни стационарни места като фризьорски салони, където не се събират много хора и е по-контролирана средата. При вземане на всички останали мерки и имунизация на персонала, може да си позволят да са без маски. Такъв е случая и за спортните съоръжения, където спецификата на действията водят до това, че маската пречи повече, отколкото помага. За градския транспорт това неносене на маски няма как да важи“, каза още той.

„Много се надяваме да се самоограничава вирусът. Свидетели сме на един естествен процес на епидемичната вълна, която след бързия растеж има и бърз спад. Това е характерно за респираторните вируси. Големият въпрос е до кога ще продължи това“, заяви Кунчев.

„Аз съм оптимист по отношение на лятото. Мисля, че следващите 2-3 месеца ситуацията ще бъде добра, освен ако не възникне някой нощ щам. Какво ще се случи наесен е това, което ни притеснява. В Европа ситуацията е чудесна, но не и в Азия, да не говорим за Индия. Най-разпространен е индийският щам. Следим как върви неговото разпространение в Европа. Вчера Индия публикува, че имат само 100 000 нови случаи. Нещата не са приключили и сме много внимателни. Този щам е налице и 100 000 случая са си много, за където и да става въпрос. Реалните случаи може да са около 10 пъти повече“, допълни той.


Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 11.06.2021 11:09

    Много вие парите и заповедите които ви дават г-н Кунчев.НЮРНБЕРГ-2,трябва на всички такива като вас и организациите които стоят зад вас.И това рано или късно ще стане.Не го забравяйте.

  • 001 Anonimen 11.06.2021 11:06

    искаме точни резултати за ваксинираните, общи приказки не щем

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

лъв

Опитайте се да подобрите отношения


Опитайте се да подобрите отношения или да изгладите