Началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов

Свързани новини

27.09.2023 09:19

Неизправените ракети С-300 за Украйна са между 3 и 5% от цялото ни налично количество: Началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов

Видян 1110 пъти | Коментари 10
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нямаме намерение да даваме целия ракетен комплекс С-300 на Украйна. Това заяви в "Денят започва" началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов. Той подчерта, че няма пряка заплаха за сигурността на България, а действията на българската армия минимизират рисковете от конфликта в Украйна.

Неизправените ракети С-300, които се обсъжда да изпратим в Украйна, са между 3 и 5% от цялото ни налично количество, а въоръжението, което сме предоставили досега, не засяга боеспособността на нашата армия.

    "Състоянието на въоръжението и техниката на армията не е тайна за партиите. Всяка година аз предоставям доклад на министъра на отбраната по състоянието на въоръжението и техниката, включително състоянието на зенитните средства. Нормално е някои системи да не могат да се поддържат. Пробвахме преди войната в Украйна сделка с Руската федерация за ремонт на МиГ-29, както и за поддръжка на комплекса С-300".

Нямаме намерение да даваме целия ракетен комплекс, докато не намерим заместваща способност - след това трябва да се сключи договор, да има доставка, да се обучи състав - тогава може да се мисли над този въпрос, но това няма да е скоро, уточни Ефтимов.

Основната цел на многонационалната бойна група на НАТО е възпиране на потенциален агресор. Като подготовка, желание и процедури сме равнопоставени, но техниката ни е по съветски модел, каза още той.

    "Модернизацията е в ход. Правителството одобри проекта за модернизация на сухопътните войски. Надявам се да ни извикат в комисията по отбрана да защитим нашите аргументи и сухопътните войски да получат един тласък".

12 летци се подготвят за пилотиране на изтребители Ф-16. Старите МиГ-ове ще летят, докато пристигнат Ф-16. Ако има прозорец между двете, ще разчитаме на съюзници за въздушната отбрана.

Дилемата на Източния фланг на НАТО е инфраструктурата, каза началникът на отбраната. Съюзниците са готови да дойдат у нас, да харчат средства, но ние трябва да създадем условия да ги приемем. Освен да модернизираме армията, трябва да оправим инфраструктурата. Ефтимов обясни, че за целта могат да се използват средства от общи фондове.

    "Всяка една инициатива е включена в план програмата - правителството и парламентът ни дадоха срок до ноември да я представим за ревизия - този документ ще даде визията на държавата каква армия ще можем да изградим до 2032 година".

Ефтимов коментира и падналия край Тюленово дрон - според него операцията по обезвреждането е можело да се проведе по-добре, но крайният резултат е удовлетворяващ. Посочи, че дронът се е намирал на границата между сушата и морето и протоколите са различни, както и че водолазът, слязъл при боеприпаса, не е носил потник, а неопрен.

    "Не са удачни кадрите с цигарата. Колкото до водолаза с неопрена - момчето е много разстроено (от шегите и подигравките - бел. ред). Знам колко са отговорни - а какво ще стане, ако утре излязат още два или три дрона? В петък флотът ще направи различни демонстрации по обезвреждане на мини".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 010 Anonimen 30.09.2023 15:28

    вие сте напълно неизправни и трябва за вас съди и затвор!

  • 009 Лекуващ лекар 28.09.2023 05:43

    Аха ясно, според Молеца “Дефектните” ракети са за защита, а изправните за нападение. Ама кой да се сети?!!Трябвало да станеш академик, за да ги знаеш тези работи !!! Чш Молеца, то бива продажност, ама ти надминаваш и продажника Юда, бе, пишман алхимико!!! А иначе Булгаристан ще го отнесе брутално, и тогава ще видите член 5 ти, ама не в договора с НАТО !!!

  • 008 Anonimen 27.09.2023 23:54

    оставка, фашизоидни подлоги, бегайте в канада при фашагите и вземете денка, галя, василчо и цялата престъпна банда

  • 007 Anonimen 27.09.2023 23:44

    съвсем си се омочкал като те гледам, май ти е пределно ясно какви ги вършите и си се опуичил, емилчо мочков, ще задминете лекето трюдо

  • 006 Anonimen 27.09.2023 20:11

    Толкова са гнусни политиките на "сглобката", че няма да ги коментирам, а псувните които ми идват на ум, са по-силни варианти от сръбските ! Скромно изпращам "поздрави" на майките им и на цялата им рода до 9-то коляно ! ...

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв