Новоизпеченият независим депутат Явор Божанков също гласува против. Така дори не се стигна и до гласуване по предложения кабинет. По правилник, когато кандидатът за премиер не е одобрен от НС, следващите 2 решения - за структура и състав на МС, не се разглеждат.

Свързани новини

14.12.2022 14:57

Не ща трети мандат, връщам се в операционната: Габровски

Видян 1738 пъти | Коментари 3
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

      Проф. Николай Габровски няма да бъде премиер с мандата на ГЕРБ-СДС, решиха депутатите. Със 113 гласа "за", "против" 125 и без въздържали се той така и не бе одобрен. За номинацията на неврохирурга бяха 113 депутати: 67 от ГЕРБ-СДС, 35 от ДПС и 11 от Български възход (БВ). Първият опит за съставяне на правителство беше бламират с гласовете на Продължаваме промяната (ПП) - 53, Възраждане - 27, БСП - 24 и Демократична България (ДБ) - 20.


Новоизпеченият независим депутат Явор Божанков също гласува "против". Така дори не се стигна и до гласуване по предложения кабинет. По правилник, когато кандидатът за премиер не е одобрен от НС, следващите 2 решения - за структура и състав на МС, не се разглеждат.


Изходът от гласуването даде повод на ГЕРБ да заявят, че се върви към нови предсрочни избори през март следващата година. Пръв подобна заявка даде самият Габровски. "Тъжен съм, че ще се развие най-вероятно сценарий, който е песимистичен, и ще прекараме една годна от избори в избори", посочи той. По-късно и екс шефът на МО ГЕРБ – Георг Георгиев заяви, че от партията му се готвят за предсрочен вот.


“Трябваше да бъде реализиран първият мандат. Всякакви комбинации, всякакви задкулисни договорки, опити за манипулации са нещо, с което не бихме искали нашите имена да бъдат асоциирани”, коментира Габровски след въпрос дали би станал премиер с третия мандат, ако му бъде предложено. “Продължавам с операционната с голямо удоволствие”, отговори неврохирургът за бъдещите си планове.


Преди гласуването Габровски получи подкрепата на ДПС. "Най-лесно е да кажем "не" на правителство на Габровски при тази липса на диалог и че е с мандата на ГЕРБ, но това означава предсрочни избори, които биха възпроизвели сегашната структура на НС. Нужно е да бъдем смирени в името на по-висши цели", посочи лидерът Мустафа Карадайъ.


Шефът  на БВ Стефан Янев пък обяви, че партията му ще подкрепи Габровски, но не и предложената от него структура и състава на правителство, което би могло да се разчита като евентуална подкрепа за същия кандидат-премиер при трети мандат.


Сега предстои процедурата по връчване на втория мандат, който президентът Румен Радев ще даде на ПП.


Егор Глазунов



 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Ко, ко, ко казА? 15.12.2022 07:52

    A къде се покри оня наперения петльо, дето майка му била република Търки, а България му била мащеха, но цоца благинки само от мащехата, гражданина от селски произход Людмил Мустанг? Изпадна ли от класацията, що ли?

  • 002 След Волен, Радан Китката, Яни Янефф, Варели Семьоноф, Шкембе Въевода, СДС, ИТН, сега клекнаха и БВ 14.12.2022 23:10

    Разбрахме вече коя е втората крива и чепата патерица на злите "гении" на България, на опегето.Те винаги си напазаруват още по една-две резервнни патерици. След перманентните си аркадаши за ошушкване на държавата, след ДПС, днес това е поредната кукла на конци - БВ! Значи за това ги пробутаха, за да се вредят в 48-мия парламент след последните избори, за да крепят макарите на най-дъртия сертифициран професионален футболист на планетата Ърт. А иначе много му е лесно на Н.Габровски да не иска вече да е премиер, (то и аз официално, окончателно и твърдо реших вече да не искам да съм Цар!) след като мнозинството го отсвири при гласуването. Медика Габровски доброволно се самозаписа в дългия списък на СРАМА, от легиона на морално пропаднали и компроментирали се ЛИЧНО мераклии, за власт и пари, от духовно закърняли и тежко ощетени жалки личности, продали дребните си жалки еснафски душички за пресрени сребърници, срешу които да играят ролята на носни кърпички, които се хванаха на въдицата на опегето. Списъка на мераклийте за самоомаскаряване май няма да има край!

  • 001 непремерено натегачество 14.12.2022 15:48

    Поредният употребен от Мутрата и захвърлен като ненужен. Габровски преди и след вота не са една и съща персона за публиката

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

рак