Чайка краде храна

Свързани новини

06.04.2024 17:00

Не се ядосвайте на хитрите тактики на чайките, които крадат храната Ви: Учени

Видян 7553 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нищо не разваля така спокойното пътуване до морето, както чайка, която нахлува и краде чипса ви.


Но вместо да се ядосвате, трябва да се впечатлите от хитрите тактики на чайките.
Това твърдят учени от университета в Съсекс, според които тези птици трябва да се възприемат като "харизматични", а не като "престъпни", съобщава DailyMail.


"Когато виждаме поведение, което смятаме за пакостливо или престъпно - почти, виждаме наистина умна птица, която прилага много интелигентно поведение", казва професор Пол Греъм, професор по невроетология в Университета на Съсекс, пред Би Би Си.


"Мисля, че трябва да се научим да живеем с тях".


Професор Греъм обяснява как чайките са принудени да се заселват в градските райони поради загубата на естествените им пространства.


От птичия грип до изчерпването на рибните запаси, чайките са подложени на многократен натиск в природата.
В оживените градове обаче птиците са изправени пред нови предизвикателства, тъй като са принудени да се адаптират към живота заедно с хората.


Миналата година професор Греъм и екипът му проведоха проучване, за да разберат защо чайките крадат храната на жителите на плажа.


Екипът се отправи към крайбрежната ивица на Брайтън, където разположи по един син и един зелен пакет чипс в непосредствена близост до отделни и групи чайки.


В близост до тях експериментатор ядеше от синя или зелена опаковка.


Изследователите установяват, че чайките обръщат глави, за да наблюдават експериментатора, и в повечето случаи кълват съответния пакет с чипс, за да намерят храна.


Това предполага, че птиците могат да се научат да имитират избора на храна на хората - ключов признак за интелигентност.


"Макар да знаем, че животните се учат едни от други, рядко виждаме животни да се учат от напълно различен вид, когато става въпрос за хранителни предпочитания", обяснява професор Греъм.


"Това взаимодействие с хората е сравнително съвременно и можем да видим, че чайките са се адаптирали да процъфтяват в градска среда, като имитират човешкия избор на храна.


"Чайките не са еволюирали, за да обичат чипс. С течение на времето им се е наложило да се научат да взаимодействат с хората, за да си набавят храна.


"Следователно това е признак на интелигентност.
Изследователите казват, че очевидните решения на проблема са да се осигурят по-големи и по-сигурни кофи за боклук в районите с много чайки и да се разяснява на гражданите да не оставят храна наоколо.


Ако се съсредоточим върху намаляването на боклука, вероятността чайките да крадат храната ни може да бъде по-малка - добави професор Греъм.


"Това е така, защото изхвърлянето на боклук увеличава възможността на чайките да научат за различните варианти на храна и за техния вкус".


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес е подходящ момент да изследвате своите мисли

Днес е подходящ момент да изследвате своите мисли,