„Нашето предложение към ГЕРБ е: Хора, продължете да вървите с нас. Да направим така, че да не се притесняваме защо сме си свършили работата. Когато ме избраха за премиер, същият ден се качи цената на тока. Защо? Защото цената на тока не зависи от министър-председателя, а от КЕВР. Задачата е никой политик да не може да им повлияе”, подчерта Кирил Петков.

Свързани новини

21.02.2024 09:45

Не е важно политиците с кой се срещат: К. Петков за срещата със Спас Русев

Видян 1238 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Не е важно политиците с кой се срещат, важно е регулаторите да не може да се срещат с никой, и важно е никой политик да не може да вдигне телефона на регулатор и да предопредели решението. И всъщност това е, с което се бориме, каза в ефира на предаването „Здравей, България” по Нова телевизия съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков по повод срещата му със Спас Русев в столичен хотел.


ПП-ДБ все още няма обратна връзка от ГЕРБ-СДС за предложения меморандум за управление, подчерта Петков.  „Предполагам, че ще го прочетат внимателно, ще го анализират и ще вземат решение”, коментира той. „Това правителство работи добре, показва резултати. Да не правим политически драми и нестабилност”, призова Петков.

„Ние казваме следното – 3/4 от властта не е в парламента и правителството. Цената на тока зависи повече от КЕВР, цената на мобилните ви телефони – от КЗК. Какво ви се случва в банката и какви лихви имате, и какви кредити взимате, зависи от КФН. Какво се случва в телевизиите зависи от СЕМ и КРС. Ние казваме така на ГЕРБ - за да продължим заедно, за да има смисъл, трябва да променяме тези регулатори, от които хората чакат да се случи нещо по-добре. Искаме всички назначения да минат през трудна и прозрачна процедура и никой да няма контрол над тях. Важно е никой политик да не може да вдигне телефона на регулатор и да предопредели решението”, каза Петков.

„Нашето предложение към ГЕРБ е: Хора, продължете да вървите с нас. Да направим така, че да не се притесняваме защо сме си свършили работата. Когато ме избраха за премиер, същият ден се качи цената на тока. Защо? Защото цената на тока не зависи от министър-председателя, а от КЕВР. Задачата е никой политик да не може да им повлияе”, подчерта Кирил Петков.

„В момента говорим за Мартин Нотариуса, за Пепи Еврото. Всеки казва – дано тази комисия в парламента направи някакво чудо. Истината е, че Инспекторатът към ВСС трябва да се промени така, че не само за три месеца да имаме някаква комисия, а тези органи да работят за спиране на схемите в правосъдието”, коментира още Петков.

„Гарантираме, че 50% от нашите назначения ще бъдат направени така, че да са независими. Нашата цел е и във ВСС, и в Инспектората, и в регулаторите, да има независими хора. Да не се допуска Мартин Нотариуса и Пепи Еврото да съществуват в системата. Белазелков не беше политическо назначение”, каза още съпредседателят на ПП-ДБ.  

Според него 50 на 50 назначения в регулаторите ще гарантира взаимен контрол с ГЕРБ. „Затова сложихме и третата точка в договора – да имаме вето на назначенията”, каза Петков.

От ПП настояват, ако даден министър бъде сменен при ротацията, оставката му да е поискана и от двете страни.

„Това правителство работи добре, показва резултати. Да не правим политически драми и нестабилност”, призова Петков.

„Временната комисия за Нотариуса не може да стане прокуратура, нито съд. Искаме да изкараме максимално много информация на повърхността и органите, които трябва да разследват, да няма къде да ходят, а да разследват”, каза Петков.

„Първите девет месеца направихме законите, през вторите девет месеца трябва да попълним хората, които да дадат смисъл на тези закони. Искаме да сме сигурни, че хората, които ще бъдат назначени няма да бъдат контролирани. Да имат силен интегритет, да не могат да бъдат купени и повлияни. Искаме да няма политически назначения в регулаторите. Трябва да има такива регулатори и такъв ВСС, в който от политиците да не зависи нищо”, каза Петков.

Той отговори и защо държат Николай Денков да е външен министър. „Нищо не е червена линия.  Ние не вярваме, че можем да постигнем реформите сами. Вярваме, че единственият начин да се случат, е с институциите в Европа. Имаме двама човека, които имат формални позиции в Европа. Единият е премиерът, другият – външният министър. За да се случат промените наистина, вярвам, че трябва да работим с европейските институции. Вярвам, че каналът това да продължи е Николай Денков”, заяви Петков.    


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

телец