Българската туристическа статистика е изцяло сбъркана

Свързани новини

24.07.2023 11:10

Не бройте туристите, а приходите: Шефът на БХРА

Видян 1401 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нужни са стимули за привличане на българските туристи у нас

Българската туристическа статистика е изцяло сбъркана. Извън това доколко са точни данните за почиващите гости у нас, управляващите и така наречените експерти в сектора трябва да спрат да броят туристите и да започват да измерват икономическият ефект от реализираните нощувки. Това обясни председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация БХРА и на Съюза на хотелиерите в България Георги Щерев пред БНР.

Този летен сезон за поредна година ще е много кратък – около 40-50 дни, липсват и около милион и двеста хиляди туристи в резултат на войната в Украйна, а заради управленски грешки като неплащането на обещаната помощ от 35 евро на човек това лято не пристигнаха и допълнителни около 200 000 души ог Германия. Техният брой не може да бъде компенсиран, още повече че тези гости са не уикенд туристи, а такива, които пристигат у нас за по-дълъг престой от средно една седмица, обясни Щерев. И допълни, че дори и да се достигнат нивата в броя на посрещнатите туристи с тези от 2019 г., което според него е невъзможно, сезонът в никакъв случай няма да е толкова добър или оптимистичен, както говориха редица управляващи и експерти заради крайния финансов резултат.

Крайният резултат от летния сезон, според моите очаквания и разчети, няма да е добър.Инфлацията е сериозна и това доведе и до сериозно вдигане на разходите, а голяма част от висококатегорийните хотели и не само предложиха отстъпки от 25-30 на сто от цената за да успеят да напълнят базите си. Това се случи едва сега, в средата на юли, обясни Щерев. А в началото на септември голяма част от хотелите вече ще затворят. Оттам и приходите няма да са на очакваните нива, а печалбата, ако въобще има такава, ще бъде изключително свита предвид нарастналите разходи и инфлационния натиск върху хотелиерите. Ще бъде въпрос на оцеляване, подчерта Щерев. А без средства от печалбата не може да се поддържа персонал и да се обновява базата, за да се привличат клиенти, допълни председателят на БХРА.

Според Георги Щерев българската държава трябва да потърси компенсации от европейските институции, тъй като страната ни е в близост до държава, в която се води война и заради това българският туризъм търпи загуби – заради задържане на резервациите и неоснователните притеснения относно евентуално замърсяване на Черно море в резултат на взривяването на язовир „Нова Каховка“ в Украйна.

Нужни са и мерки за привличане на туристи извън активния сезон, допълни Щерев. „Ако не направим нещо, догодина ни очаква и по-лош сезон. Немските туристи започваха да летят от 24-ти април. Сега летят от 10 юни. Трябва държавата  да работи заедно с големите немски туроператори и да се направят програми със стимули. В момента те се дават само от хотелиера“. Ако управляващите не предприемат необходимите мерки, Щерев очаква за 2024 г. немските туроператори да свият програмите допълнително, което ще е пагубно. Държавата да се намеси и в кредитирането и да даде гаранции пред банките, че туризмът е приоритет, за да могат да се разсрочват задълженията на бизнеса, призова още той.

От Българската хотелиерска и ресторантьорска организация предлагат и пакет от стимули и за вътрешния пазар, в това число и предоставянето на ваучери. В съседна Гърция, която неизменно дават за пример, 300 хиляди пенсионери получиха ваучери за почивка и то при отличен летен сезон в Гърция. Ако това се случи и у нас с подобна мярка може да се компенсират тези липсващи туристи от Германия и в резултат на войната в Украйна, както и да се запълнят крилата на сезона, посочи Щерев.




Снимка: в. Труд



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.