Свързани новини

17.06.2010 13:32

НДСВ: ГЕРБ да иска вот на доверие

Видян 1343 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

НДСВ предлага на ГЕРБ да поиска вот на доверие в парламента, каза Христина Христова на пресконференция днес.


Мотивите за това предложение на НДСВ са, че ГЕРБ води неевропейска и нереформаторска политика, която предизвиква недоверия в европейските институции, както и в българския парламент, включително и сред коалиционните партньори на ГЕРБ.
Вотът е заради сигналите на Европа, че не вярва на управленските решения на сегашното правителство и заради силната критика в парламента – включително и от коалиционните му партньори, за актуализацията на бюджета. Вотът ще покаже, кои точно политически сили подкрепят ГЕРБ. Това ще бъде съществен знак и ако политическите сили са почтени и последователни неминуемо ще се стигне до промени в кабинета, каза председателят на партията Христина Христова. Предложението на НДСВ идва след критиките на еврокомисаря по икономическите и валутните въпроси Оли Рен и предстоящата проверка на Евростат на Бюджет 2009 и на Европейската комисия на бюджета за тази година.
Сега политиката на управляващите е неевропейска и антиреформаторска, подчерта Милен Велчев. Двете проверки са вот на недоверие към България, защото правителството на ГЕРБ наруши Договора за присъединяване, то безпрецедентно нарушава правилата на ЕС и поставя България на колене. ГЕРБ жертва рейтинга на страната на международните пазари заради собствения си рейтинг.
Евростат ще проверява Бюджет 2009, защото в Договора за присъединяване България се задължава да координира по открития метод за координация три основни политики: икономическа и финансова, пазар на труда и социална политика и земеделска, поясни Любомир Дацов. Правителството на ГЕРБ е изпратило на 31 януари т.г. в Брюксел информация за бюджетния дефицит за 2009 г., която не съответства на истината. Числото 1.9%, което правителството анонсира, би трябвало да включва не само разплатените реално разходи, но и неразплатени задължения на бюджета. Това число изразява дефицита на начислена база и е по европейската методика. Три месеца по-късно информацията от правителство е драстично променена със 100% нагоре до 3.9%. Няма основателна причина през април правителството да коригира бюджетния дефицит до 3.9% - това казва Брюксел и това поражда съмнения за манипулация на данни.
Макроикономическите прогнози на правителството са за ръст на икономиката, а в същото време актуализацията предвижда по-малко приходи, в което няма икономическа логика, заяви Любомир Дацов. Той посочи, че България може да понесе санкции заради бюджетния дефицит и те могат да възлязат от един милиард евро нагоре в зависимост от дефицита. Това е гаранционна вноска, която кара страната да започне да намалява дефицита, обясни Дацов.
Това е безпрецедентен одит, който показва, че към България няма доверие отвън, няма доверие и вътре в страната, подчерта Христина Христова. Евростат ще прави одит на бюджетния дефицит за миналата година след като получи от Европейския парламент право да проверява не само методики, а и първични данни включително от Министерството на финансите и да прави одит на националните бюджетни сметки.
Втората проверка от Брюксел е на ЕК и ще установи защо с толкова голямо закъснение е информирана за промяна в бюджетната прогноза за 2010 г. без да има макроикономическа промяна. През януари т. г. правителството изпраща бюджетната си програма до ЕК, че бюджетният дефицит за 2010 г. ще е балансиран на 0.8%. Съветът на Европа одобрява т.нар. конвегентна програма с балансиран бюджет за 2010 г., а сега с актуализацията изпраща нова информация за четири пъти по-голям бюджетен дефицит до 3.8% на начислена основа. Така ГЕРБ нарушава Договора за присъединяване като не информира съответните европейски служби за драстичната промяна на време. ЕК ще търси отговор и на въпроса: След като няма макроикономически промени, няма методологични разлики защо е ревизиран толкова драстично бюджетният дефицит за 2010 година?
НДСВ твърди, че актуализацията на бюджета не е основана на политически идеи, освен на: Парламентът да узакони да се изземат 600 млн. лева от министерства и общини, а от друга страна да се дадат в джоба на премиера допълнително 1.1 млрд. лева (т. нар. Резерв); Парламентът да узакони графа „избори” на ГЕРБ; Парламентът да узакони правителството да харчи много повече отколкото може да събере; Парламентът ще „узакони” вдигането лихвите за всички българи и падането на рейтинга на България; Парламентът да узакони лесно харчене на готови пари и да постави в риск икономиката на страната, борда и европейските проекти; Парламентът да узакони неевропейска, некадърна и нереформаторска политика на ГЕРБ. Всички партии в парламента дори и коалиционните партньори от Синята коалиция не подкрепят актуализацията на бюджета в този й вид, заявяват от НДСВ. Затова настояват ГЕРБ да поиска доверие преди да актуализира бюджета.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес творчеството и иновациите ще ви носят успехи на работното място

Днес творчеството и иновациите ще ви носят успехи на