Първоначално F-35 беше предложен като икономически ефективен модулен проект, който може да замени множество по-стари модели, намиращи се на въоръжение във военновъздушните сили, военноморските сили и морската пехота на САЩ. В действителност тя се превърна в три различни проекта, чиято стойност за целия период на проекта надхвърля 1,7 трилиона долара - най-скъпата оръжейна програма в историята на САЩ

Свързани новини

15.04.2022 11:21

НАТО залага на ядрените си планове за F-35

Видян 1410 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Специалистите по планиране на НАТО актуализират програмата на САЩ за "споделяне на ядрени оръжия", за да отчетат повечето европейски съюзници, които планират да закупят изтребители F-35, заяви тази седмица директорът на ядрената политика на алианса.


 


Изтребителят от пето поколение на Lockheed Martin беше приет от множество съюзници на САЩ, включително и от Германия, въпреки опасенията на Пентагона относно програмата.




"Движим се бързо и яростно към модернизацията на F-35 и ги включваме в нашето планиране, в нашите учения и други подобни неща, когато тези способности бъдат въведени в експлоатация", заяви в сряда Джесика Кокс, директор на дирекцията за ядрена политика на НАТО в Брюксел, и добави, че "до края на десетилетието повечето, ако не и всички наши съюзници, ще преминат" към F-35.


 


Кокс говори по време на онлайн дискусия, организирана от Центъра за възпиране на Алианса за усъвършенствани ядрени оръжия (ANWA DC), американски мозъчен тръст, според Defense News.




Нейните забележки идват месец след като Берлин заяви, че Германия ще замени остарелите си изтребители "Торнадо" с F-35, като се ангажира да закупи до три дузини и изрично посочи мисията за споделяне на ядрени оръжия като фактор за това решение.


 


 


Кокс заяви, че други съюзници от НАТО, които в момента експлоатират F-35, като Полша, Дания и Норвегия, може да бъдат помолени да подкрепят мисии за споделяне на ядрени оръжия в бъдеще, като добави, че НАТО "също ще има някои оперативни предимства с F-35, тъй като ще има възможности за подобряване на работата в мрежа и интеграцията на всички сили".




Според оценки на британския мозъчен тръст "Чатъм хаус" освен Германия, в Белгия, Нидерландия, Италия и Турция понастоящем се намират около 150 американски ядрени оръжия - главно гравитационни бомби B-61, предназначени за носене от по-малки изтребители-бомбардировачи като "Торнадо" или F-16.


 


 Неотдавна Финландия и Швеция изразиха желание да се присъединят към НАТО, а в началото на февруари Хелзинки вече обяви, че ще закупи около 60 самолета F-35. В отговор Русия заяви, че ще бъде принудена да пренасочи част от войските си и ядреното си възпиране.




За първи път САЩ разполагат някои от ядрените си бомби в Европа през 60-те години на миналия век. Прекратяването на тази програма беше на първо място в списъка с искания за сигурност, които Москва представи на САЩ и НАТО през декември 2021 г. и които бяха отхвърлени през януари - месец преди ескалацията на военните действия в Украйна.


 



Първоначално F-35 беше предложен като икономически ефективен модулен проект, който може да замени множество по-стари модели, намиращи се на въоръжение във военновъздушните сили, военноморските сили и морската пехота на САЩ. В действителност тя се превърна в три различни проекта, чиято стойност за целия период на проекта надхвърля 1,7 трилиона долара - най-скъпата оръжейна програма в историята на САЩ.




В допълнение към цената, стелт изтребителят от пето поколение е засегнат и от проблеми с експлоатационните характеристики, поради което през февруари 2021 г. новият началник на щаба на USAF поиска проучване на друг самолет.



Генерал Чарлз К. Браун младши сравни F-35 с "висок клас" спортен автомобил, Ferrari, който се кара само в неделя, и вместо това поиска предложения за "чист дизайн" на "5-ти клас минус" работен самолет. Множество американски издания определиха предложението му като "мълчаливо признание", че програмата за F-35 се е провалила.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

везни