"Изпращането на военна помощ за Украйна изисква политическо, но и обществено единство. В публичното пространство има много крайни мнения по тази тема. Мисля, че е време да обърнем тази обществена енергия в реални действия!", написа Петков в началото.

Свързани новини

26.04.2022 09:44

Настана бъркотия къде трябва да се дарява за Украйна

Видян 1174 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министър-председателят на България Кирил Петков призова във ФБ в понеделник гражданите към събиране на средства, с които Украйна да си закупи боеприпаси.




 Историята с дарителската сметка за няколко часа снощи претърпя няколко промени.



"Изпращането на военна помощ за Украйна изисква политическо, но и обществено единство. В публичното пространство има много крайни мнения по тази тема. Мисля, че е време да обърнем тази обществена енергия в реални действия!", написа Петков в началото.




След това той посочи като пример редица европейски държави, които са пратили вече военна помощ за Украйна, без това да доведе до обявяване на война от страна на Русия - Германия, Франция, Италия, Полша, Нидерландия, Австрия, Гърция, Швеция, Белгия, Финландия, Дания, Румъния, Норвегия, Хърватия, Чехия, Ирландия, Литва, Люксембург, Естония, Словения, Словакия, Кипър и Латвия.




Петков предложи своето решение и вметна, че лично той вече е дарил една своя заплата: "Докато достигнем този политически консенсус, като граждани на България, които вярват, че никой в Европа няма право да нападне съседите си и да избива мирното население, можем свободно да изберем да помогнем финансово на Украйна за закупуване на боеприпаси.


 


Затова откривам публична кампания за набиране на финансов ресурс, който да бъде предоставен на украинското правителство. Призовавам всеки български гражданин, който наистина иска да помогне на Украйна, да дари като мен една заплата. Думите са лесни, делата са трудни, време е Фейсбук постовете да се превърнат в средства за Украйна."




Заедно с това премиерът обяви и дарителска сметка, като обяви в заключение: "Държавата сме всички ние и всеки трябва да се чувства, че може да бъде част от решението".


 


Петков не уточни чия е самата сметка каква е, но всъщност проверка на "Сега" показа, че става въпрос за банковата сметка на Министерството на отбраната на Украйна. Но 7 часа по-късно премиерът редактира поста си във Фейсбук и публикува нова сметка на украинското Министерство на отбраната. Все още виси въпросът на коя сметка е превел премиерът заплатата си. Новопосочената сметка е за логистика и медицински нужди на украинската армия, както и първата. Но в текста на премиера става дума за боеприпаси.




Към 23 ч. в понеделник се намеси и украинското посолство в София, което публикува втората, посочена от Петков сметка, плюс още една в българската Асетбанк.




Смяната на една украинска сметка с друга се наложило, защото първата фигурираше в сайта на украинското посолство в Нигерия и от това тръгнаха спекулации във Фейсбук, че става дума за нигерийска измама. Това стана ясно от публичен разговор на говорителката на правителството Лена Бориславова с абонатка на Фейсбук.





Предложението на премиера веднага предизвика реакции.



Украинският външен министър Дмитро Кулеба одобри инициативата.

 
Пет часа след поста на премиера се изказа Ивайло Мирчев от ДБ - пръв от коалиционните партньори зае неясна позиция.

 
 Източник: Сега




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 26.04.2022 09:53

    След като обявената от Кирчо сметка е в Нигерия следва ли от това, че този измамник за пореден път се опитва да измами българите?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

стрелец

Докато се занимавате с финансови въпроси

Докато се занимавате с финансови въпроси и грижи за