21.05.2015 12:53

Наши правителствени служители със забрана за САЩ заради корупция

Видян 872 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бивши и настоящи правителствени служители от Румъния и България са получили забрана за пътуване в САЩ заради корупция. Това заявизам.-помощник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий на изслушване в американския Конгрес, посветено на проблемите на отношенията на САЩ с друга държава – Унгария.


Хойт Ий направи това изявление в подкомисия на Камарата на представителите по европейски и евроазиатски въпроси, обсъждала рисковете в бъдещите отношения между САЩ и Унгария, твърди румънсикят в. "Ромъния либера".


Изслушванията се състояха в контекста на влошаването на тези отношения, предизвикано от авторитарния уклон на правителството на Виктор Орбан и от решението на Държавния департамент да забрани достъп до американска територия на шестима унгарски официални представители, сред които най-известното име е на ръководителката на унгарската данъчна служба Илдико Вида, пояснява в. "Ромъния либера", цитиран от БГНЕС.


На изслушването Хойт Ий бил запитан дали САЩ не прилагат различен стандарт към Унгария в сравнение с Румъния и България. Отговорът на Хойт Ий бил, че не може да става дума за различни стандарти, при положение че съществуват "бивши и настоящи румънски и български правителствени служители, които са получили забрана за пътуване в САЩ заради корупция". Хойт Ий заявил, че не може да съобщи имената на лицата, на които е наложена забрана, а само техния брой, съобщи Медиафакс. За България се знае, че през 2010 г. САЩ са отнели визата на бившия вътрешен министър Румен Петков.


Посолството на САЩ в Букурещ потвърди, че редица румънски официални представители, обвинени в корупция, имат забрана за влизане в САЩ. От мисията обаче не пожелаха да разкрият имената на визираните лица. Реагира и румънското Министерство на външните работи, което посочи, че не е било информирано във връзка със забрана върху румънски граждани да влизат в САЩ.


"Ромъния либера" посочва, че до момента се знаеше само за един случай на забрана - за бившия премиер-социалдемократ Адриан Нъстасе, който бе осъден за корупция. За други обаче правителствени служител не е било съобщавано подобно нещо.


Aгенция Медиафакс допълва, че според законите на САЩ досиетата по издаване на визи са конфиденциални. Румънското МВнР посочва, че отказите за издаване на визи за влизане в САЩ се съобщават само на визираните лица. Премиерът Виктор Понта каза, че не разполага с информация, според която правителствени служители имат забрана за влизане в САЩ, заради проблеми с корупция или защото принадлежат към разузнавателни служби.


Що се отнася до Унгария, то след изявлението на Хойт Ий там бил обявен списък с "до десет души" със забрана за влизане в САЩ. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак