Свързани новини

25.08.2023 13:15

Нашенци отменят ваканции в Гърция заради пожарите

Видян 987 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Туристи масово отказват резервации в Гърция заради бушуващите в страната горски пожари. Пушеците превърнаха въздуха в токсичен. Цяла Северна Гърция е покрита от облаци дим и прах и хората носят маски навън. Втори ден небето на Атина е покрито с дим от пожар, който бушува в подножието на планината Парнита. Миризмата на изгоряло се усеща в цялата гръцка столица. Гъстият дим над Гърция се разпростря чак до островите Малта и Сицилия, пише Труд.

Остават в сила препоръките на гръцките власти във връзка с влошеното качество на въздуха в районите в близост до пожарите. Препоръчва се уязвимите групи (възрастни, малки деца и хора с респираторни заболявания) да останат по домовете си при затворени прозорци.

Пожарите в Гърция не стихват, а щетите са огромни. Хората се евакуират, а хиляди домашни любимци се губят и озовават на улицата и вероятно биха се задушили без помощта на доброволци.

Огнената стихия бушува за шести пореден ден в Александруполис, Родопите и Кавала. В Комотини се намира български екип от пожарникари и водоносни коли.

Част от българските туристи бързо напуснаха Александруполис още в първите часове на огненото бедствие. Бягат туристи и от Кавала и Халкидики, където също димна завеса задушава атмосферата.

В капан са и българските шофьори на камиони, които са блокирани на пристанището в Александруполис заради задимяване по магистралата. Шофьорите се притесняват, защото имат срокове за доставка, а не знаят кога ще могат да отпътуват от пристанището.

Пожарите в Гърция опасно приближават българска граница. Титаничната борба със стихията продължава по фронтовете на връх Парнита. Огънят стремглаво се движи по посока на Атина. В северозападната част на гръцката столица – в атинския квартал Ано Лиосия, доброволци спасиха десетки домашни любимци – котки, кучета, костенурки. Без техните грижи животните, които загубиха стопаните си, най-вероятно щеше да са изпепелени от огнените езици.

В област Еврос, Северна Гърция, са изгорели 1200 пчелни кошера, 910 дребни животни, осем крави и над 50 пасища. В област Фтиотида в Централна Гърция са изгорели 5000 декара за няколко часа. Там е имало стада, които фермерите не са могли да спасят. Загинали са повече от 500 животни.

Унищожителните пламъци, разпалвани от силния вятър и сухото време през последните месеци, не спират да нанасят огромни и скъпоструващи за държавата щети.

Пожарната обстановка в Гърция продължава да бъде усложнена, като се очаква ветровете да затруднят допълнително овладяването на пожарите, предупреждават от Ситуационния център на Министерството на външните работи.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

лъв