Свързани новини

26.08.2021 11:18

Нашата мисия беше да защитим САЩ, а не Афганистан - и успяхме: Столтенберг

Видян 2720 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Източник: Агенция Фокус


  Във видеоконференция, запис от която е предоставена на испанския национален ежедневник El Pais и малка група европейски медии, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг признава грешките, допуснати от Алианса по време на 20-годишната намеса в Афганистан , но упреква бившите лидери на Кабул за „липсата на политическо и военно ръководство“.

Столтенберг има горчивия късмет да бъде начело НАТО по време на „непристойното паническо бягство на западните съюзници от Афганистан“, отбелязват от редакцията, като допълват, че той ще остане на поста само още няколко месеца, така че „едва ли ще има време да компенсира с нещо автобиографията си“. Въпреки критиките, генералният секретар на НАТО защитава Алианса и уверява, че „Афганистан не променя нищо“.


На 31 август приключва евакуацията на хора от Афганистан. Защо операцията не се удължава?

Столтенберг: Това е обсъждано между съюзниците, всички видяха необходимостта от това да имат възможно най-много време, за да евакуират колкото се може повече хора. Но бяхме изправени пред дилемата, че колкото по-дълго стоим, толкова по-голям е рискът от терористична атака, особено ако продължим операциите след 31 август без мълчаливо съгласие от талибаните. Бил съм на летището в Кабул много пъти, то е заобиколено от хълмове, така че това е много изложена позиция. Възможно е да има нападения от страна на „Ислямска държава“ или други терористични групировки. Вече видяхме волята за причиняване на страдание на хората, видяхме ужасни нападения в Кабул срещу болници, срещу места за поклонение, срещу напълно невинни цивилни. Така че това не е теоретична опасност, а съвсем реална. Ето защо трябва да евакуираме възможно най-много хора през следващите дни.


Но много съюзници казват, че няма време.

Столтенберг: Най -голямото предизвикателство сега не е извеждането на хората, а отвеждането им до летището, чиято околност се контролира от талибаните, както и останалата част от страната. Удължаването на срока на евакуация няма да е от полза, ако хората не могат да стигнат до летището. Ето защо трябва да евакуираме възможно най-много хора през следващите дни. Сега извеждаме около 20 000 души на ден и това може да има голямо значение. Съюзниците от НАТО експлоатират около 80 самолета дневно. Това е една от най-големите евакуации на въздух, правени някога. Вече успяхме да транспортираме повече от 90 000 души.

Каква роля играе НАТО в тази операция?

Столтенберг: Ключова, защото имаме 200 души на летището, които предоставят услуги като контрол на въздушното движение или зареждане с гориво. И не става дума само за техническа поддръжка, но и за дипломатическа подкрепа, защото нашият представител в Кабул събира съюзнициte и държавиte-партньори няколко пъти на ден, за да гарантира, че координираме усилията си да качим хората на самолетите. Това е предимно американска операция, в която има хиляди войници и много самолети. Но други съюзници, като Турция или Обединеното кралство, също присъстват с войски и много партньори осигуряват самолети.

Какво ще се случи с хората, които искат да напуснат, когато военната евакуация приключи?

Столтенберг: Когато военната евакуация приключи, ще продължим да работим по евакуацията на хора с търговски полети и ще поискаме от талибаните да държат сухопътните граници отворени, за да могат те да напускат. Ще продължим да работим за извеждането им. Имаме лостове за натиск, макар и не толкова мощни, колкото военното присъствие. Очакваме талибаните да спазват ангажиментите си, както за допускане на хора, така и за зачитане на правата на човека. Ние сме много ясни по този въпрос. Имаме дипломатически, икономически и финансови инструменти и ще ги използваме. Световната банка спря подкрепа от 1 милиард долара. НАТО преустанови цялата си подкрепа. Освен това дипломатическото признание ще бъде използвано от съюзниците, за да се гарантира, че талибаните спазват своите ангажименти.

Загубата на Афганистан идва в последния етап от мандата Ви начело на НАТО, който изтича следващата година. Какво е чувството?

Столтенберг: Болезнено е да се види какво се случва в Афганистан. Това е трагедия за афганистанския народ. Бях премиер през 2001 г., когато Норвегия реши да се присъедини към общите усилия за изпращане на войски в Афганистан. И през моите седем години като генерален секретар на НАТО тази мисия беше много важна част от моя мандат. Така че следя Афганистан много


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

близнаци