26.07.2023 21:07

Нашата Дилма: шеф на БРИКС-банк, спецгост на срещата Русия-Африка в Петербург със 17 президенти и внучката на Мандела

Видян 2083 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българската експрезидентка на Бразилия Дилма Русев направи дебют като президент на новата банка на БРИКС на срещата Русия - Африка, която стартира утре в Санкт Петербург с икономически форум. На предишен спецгост на президента Путин беше другата българска международна банкерка - Кристалина Георгиева. Властелинът на Кремъл прие Дилма, чийто верен съратник и политически покровител Лула се завърна на президентския пост в Бразилия. Заедно с Русия, най-голямата латиноамериканска държава е сред основателите на БРИКС. Нейната банка за развитие смята да финансира проекти в Африка, където Китай и РФ отдавна настъпват икономически, тъй като черният се смята за Континента на бъдещето.


В петък звезда на форума пък ще бъде президентът на ЮАР - друга от петте държави в групировката БРИКС. Той обаче не е най-интересната персона в делегацията. Спецгост на Путин е внучката на Нелсън Мандела. За да се постави акцент върху руската пропаганда за неоколониализма на Запада, РФ е поканила още наследниците на легендарни в борбата с европейските метрополии фигури от различни африкански държави.


Освен Дилма, звезда на предшестващия ден на конференцията пък беше египетският лидер Сиси. Заедно с ЮАР, неговата държава е основната за черния континент държава. В нея Русия строи атомната електроцентрала и според двамата президенти проектът върви "добре".


Общо 17 президенти, 5 вицепрезиденти, 4 премиери и 1 парламентарен председател оглавяват 27 от 49-те делегации на Африка в Санкт Петебрург. Другите се водят от вицепремиери и министри на външните работи или на икономиката, 5 страни са представени с посланиците си. Само 5 от 54 африкански държави не са представени. 


Интересно е присъствието на председателя на президентския съвет на Либия Ал Менфи. Русия участваше във войната там, но заложи на другата страна в кофликта.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Тихомир Томов 26.07.2023 21:44

    Работна група с еврейски привкус !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

близнаци