Изкуственият интелект не е заплаха, а може да бъде наш приятел

Свързани новини

29.12.2023 10:17

Наш на 18г. в ИИ-списък на Форбс

Видян 420 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Изкуственият интелект не е заплаха, а може да бъде наш приятел"


Това заяви в студиото на БНТ Георги Пашалиев - ученик от Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски". Той постига исторически успехи за България в сферата на изкуствения интелект и влезе в класацията на списание "Форбс" "30 под 30".


Едва на 18 години, талантливият младеж се нареди сред елита на учените, които работят с Изкуствения интелект с разработка в сферата на медицината.


"Взимаме пет страни - например пет болници, пет училища, институции или друго. Всяка болница има определен брой пациенти с определена диагноза и лечение. На базата на данните, изкуственият интелект ще помогне за това диагностиката да бъде по-прецизна", каза Георги Пашалиев.


Георги е първият български ученик, станал автор в най-реномираната научна конференция за AI в света –NeurIPS. Статията свързва сферите на машинното обучение и теорията на игрите и предлага нов метод за споделяне на данни при изграждане на по-надежден изкуствен интелект.


Георги започва работата си по проекта като стажант в ETH Zurich, където работи под ръководството на д-р Никола Константинов, изследовател в INSAIT, проф. Мартин Вечев, инициатор за създаване на института, и Флориан Дорнер, докторант в „Макс-Планк“. За него светът е математика, а любимата му теорема е Питагоровата.


"Идеята на изкуствения интелект всъщност е да ни помогне. Бих искал да живея в свят, в който присъства повече изкуственият интелект, защото той определено ще може да облекчи част от нашето ежедневие със задачите, с които се занимава", категоричен е ученикът.


"Най-голямото предизвикателство, което искам да реша, е на психологическа основа. Искам хората осъзнаят, че изкуственият интелект не е нещо застрашаващо и нещо, което може да ни превземе. Няма да се появят роботи, които да ни превземат. Все пак този изкуствен интелект се развива от хората", каза още младият учен и пред бТВ.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

телец