Свързани новини

25.07.2011 17:08

НАСА чисти въздуха на София

Видян 2148 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Скоро столичани ще дишат по-чист въздух, благодарение на новата инфраструктура на града.
Синята зона, зелените вълни, кръстовищата на две нива, миенето на улиците и булевардите влизат в програма за намаляването на фините прахови частици и азотния диоксид в София.
Това заяви председателят на комисията по околна среда на Столичния общински съвет Лорита Радева. Програмата предстои да бъде гласувана на предстоящото в четвъртък заседание на Общинския съвет.
При работата на екипа са използвани и данни от НАСА. Фините прахови частици се сочат като едни от причинителите на белодробни и и сърдечно-съдови заболявания, а азотния диоксид е причинител на смога и киселинните дъждове.
През последните 10 години след ограничаването на достъпа на автомобили в центъра чрез разширяването на синята зона е постигнато намаляване на вредните емисии с 30 на сто.
Само за 3 години местата за платено паркиране са се увеличили от близо 5 000 до 11 000. С 12 000 тона на година е намаляло количеството въглероден двуокис заради разширяването на метрото и редуцирането на трафика в източната част на столицата.
Миенето на улиците не осигурява очаквания ефект, както поради невъзможността да се почистват площите под паркираните по улиците автомобили, така и поради невъзможността непосредствено да се отвеждат измиващите води, констатират експертите. Те отбелязват, че по този начин след изпаряването на водите по уличните платна остава прах - ефектът е краткотраен, с оросителен характер и не елиминира възможността за вторично действие.
Възстановяването на зелената вълна по част от столичните булеварди също ще допринесе за намаляване на фините прахови частици във въздуха.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

дева