Свързани новини

26.03.2012 17:57

Народът ни пиян от мъка

Видян 2091 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От 7 милиона българи 1,5 милиона са зависими от алкохола. Това е страшната статистика, която изследване на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) изкара на бял свят.
Пиянството на един народ явно не е останало само във времето на дядо Вазов. Оттогава и до сега високоградусовите питиета вечер са част от ежедневието и тежката ни народопсихология. И понеже у нас битието определя съзнанието, роденият в соца битов алкохолизъм превръща в махмурлии 1/5 от населението. И така, всеки ден бавно и напоително българинът пие след работа долнокачествен и евтин алкохол, уж за да разпусне, ала всъщност, за да забрави.
Стресът и тежкият живот са всъщност и причините за все по-стряскащите данни за употребата на алкохол. Доказва го и и изследването на НЦОЗА. У нас по-често се пие концентрат, става ясно от статистиката. Консумацията на вино е по-рядка – напитката на боговете ежедневно употребяват 5,8 на сто от мъжете и 2,2 на сто от жените, а за бирата процентите са съответно 21,7 на сто от мъжете и 3,6 на сто от жените.
Както и може да се очаква, на село пият повече. За да запазим естетиката, няма да уточняваме какво.
Всеки 5-и българин си признава, че употребява алкохол всеки ден. Един от петима тинейджъри се напива по веднъж в месеца, коментира доц. д-р Пламен Димитров, началник отдел Рискови поведенчески фактори.
Всеки 3-и мъж у нас консумира често алкохол, а всяко пето българче на 16 години се  напива по веднъж в месеца.
В България редовно консумират алкохол 33 на сто от мъжете и 9,5 на сто от жените. Дялът на злоупотребяващите със спиртни напитки представители на силния пол е 1,7 пъти по-голям.
Те най-често са на възраст от 35-44 и 45-54 години, а сред жените - във възрастта 35-44 години. При повечето от анкетираните консумацията на алкохол е в разумни граници - 70,6 на сто от мъжете и 84,6 на сто от жените.
Националното проучване показва, че мъжете и жените с рискова консумация на алкохол са с повишено артериално налягане, наднормена телесна маса или затлъстяване, повишен холестерол, чувство на напрежение, притеснение или тревога. Дето се вика – от толкова Наздраве останахме без здраве. Като най-важна причина за пиянството си консумиращите алкохол посочват стреса и трудните условия на живот.
Според официалните данни на Световната здравна организация (СЗО) през 2008 година страната ни е била на 14-о място по употреба на алкохол, а през 2009 година - на 13-о място сред страните в ЕС.
Според Евробарометър най-високият процент на общо употребяващи алкохол в Европейския съюз е в Дания - 93 на сто, следвана от Швеция и Холандия, а най-малък в Португалия, Италия и Унгария - 64 на сто. За България този процент е 73 на сто. Над 200 милиона от пълнолетните европейци употребяват алкохол всеки ден, сочи още статистиката.
Всяка година приблизително 23 млн. души в света стават зависими от алкохола.
СЗО алармира: злоупотребата с алкохол е един от четирите рискови фактори, заедно с тютюнопушенето, нездравословното хранене и ниската физическа активност. Тя е на трето място по значимост като рисков фактор за болести, преждевременна смъртност и инвалидност в света.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

телец