Когато през последните дни посланиците на ЕС се срещнаха на обяд с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, те имаха един належащ въпрос: Планира ли тя да се кандидатира за преизбиране?

Свързани новини

16.01.2024 18:00

Нараства натискът върху Урсула фон дер Лайен да обяви, че ще се кандидатира за втори мандат

Видян 756 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Когато през последните дни посланиците на ЕС се срещнаха на обяд с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, те имаха един належащ въпрос: Планира ли тя да се кандидатира за преизбиране?

Според двама дипломати, пряко запознати с размяната на мнения, няколко национални пратеници "учтиво" са попитали ръководителя на изпълнителната власт на ЕС за плановете ѝ по време на обяд, организиран от Комисията, съобщава европейското издание на Политико.


След като ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел обяви намерението си да се кандидатира за депутат от ЕС, натискът върху фон дер Лайен да изясни намеренията си нараства. Въпреки че намекна какво би могла да прави по време на втория си мандат, бившият германски министър на отбраната засега мълчи.


"Нито един мускул не помръдна по лицето й", каза един от дипломатите. Дипломатът, както и другите цитирани, получи анонимност, за да обсъди непубличните разговори.


Както стана ясно от разговора по време на обяда на посланиците, става все по-трудно да се избегнат належащите въпроси - особено като се има предвид интересът вътре в нейната партия, консервативната Европейска народна партия, да направи официална декларация.

Решението за обявяване на кандидатура за преизбиране е трудно за фон дер Лайен. Веднага след като обяви кандидатурата си, ще възникнат въпроси дали действа като председател на Комисията, или като кандидат. Вече по-политическите ѝ действия - като например участието в конференцията на либералната група "Обнови Европа" във Франция през септември - се проучват внимателно за признаци, които говорят за намеренията ѝ да се кандидатира.


Както Политико първи съобщи, ЕНП е дала на бъдещите Spitzenkandidaten, или водещи кандидати, срок до 21 февруари да заявят намеренията си преди конгреса на партията, който ще се проведе в Букурещ на 6-9 март и на който членовете ще гласуват за своя избор.Председателят на ЕНП Манфред Вебер заяви, че фон дер Лайен ще бъде най-добрият избор за водещ кандидат на партията.

Фон дер Лайен няма правно задължение да обяви, че планира да се кандидатира за водещ кандидат на ЕНП за следващия председател на Комисията. Съгласно процедура, договорена от политическите партии в ЕС - но не и от държавните и правителствените ръководители - водещият кандидат на политическата група, която спечели най-голям дял от гласовете на изборите за Европейски парламент, следва да бъде изборът по подразбиране за следващ ръководител на изпълнителната власт на ЕС.


Фон дер Лайден, която беше назначена от лидерите на ЕС и утвърдена от Европейския парламент, без да участва в изборите за Европейски парламент през 2019 г., се сблъска с критики, че й липсва "демократична легитимност".

"Мисля, че страдаме от усещането за демократичен дефицит", заяви Кристиано Себастиани, отговарящ за синдиката Renouveau et Democratie, който представлява служителите на Комисията.

Освен от посланиците и партийните дейци, въпросите идват и от вътрешността на Комисията: "Цялата институция си задава този въпрос", допълни Себастиани, визирайки плановете на фон дер Лайен да се кандидатира за преизбиране. "Персоналът е в неизвестност."

Ако реши да се кандидатира, няма да й се наложи да се оттегли от поста председател на Комисията или да излезе в отпуск, съгласно вътрешните правила, последно актуализирани през 2018 г., за да се позволи на комисарите да запазят работните си места, докато водят кампания за пост в ЕС.

Фон дер Лайен, подобно на други комисари, които се стремят към поста, ще бъде изправена пред интензивна проверка дали действа като председател на Комисията, или като кандидат, от деня, в който заяви, че иска да бъде преизбрана. Правилата на Комисията гласят, че дейностите по кампанията трябва да бъдат ясно разграничени от официалната дейност и че ресурсите на изпълнителната власт на ЕС не могат да се използват за провеждане на кампании.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 16.01.2024 19:33

    масовата убийца и некадърница, съд и затвор! Българските медии явно не знаят чужди езици и продължават с рекламите за отровните ваксини - напр. Труд и 24 часа още си живуркат в ковид измамата и продължават да рекламират ковид ваксините, убили и инвалидизирали толкова много хора, водят се съдебни дела за обезщетение, има огромна информация, но не - те си продължават с измамите като по някаква инерция

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв