минералната баня в Овча купел
01/03

Свързани новини

17.10.2023 16:40

Напредва реставрацията на минералната баня в Овча купел

Видян 1590 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Напредваме с реставрацията на минералната баня в Овча купел. Сградата, която над 30 години тънеше в разруха, беше държавна собственост. Поискахме я, за да можем да я спасим и да я реставрираме, както и да възстановим функцията й.


Сградата е паметник на културата, която възстановяваме в оригиналния й вид до юни догодина.


За реставрацията осигурихме собствени средства и успяхме да защитим европейско финансиране от оперативна програма Наука и образование, в партньорство с няколко университета и научни института.


Това е третата сграда на минерална баня, която реставрираме – след Царската баня в Банкя и Централната минерална баня”, съобщи кметът Йорданка Фандъкова.


Сагата с ремонта е над 10-годишна от идеята и проекта на общината до реалния ремонт в момента. Кметът Фандъкова започна плана за реконструкцията заедно със Софийския университет Св Климент Охридски. Това стана след договарянето като отделен фонд на програма Образование и наука с ЕС по времето на кабинета Орешарски, което стана не без упорита работа от страна на 19 минути и свързване на хора, които иначе трудно общуват помежду си – беше време на протести и Столичната община и кабинетът бяха в напрегнати отношения. Преди това средствата бяха пръснати в няколко програми и трудно стигаха до образованието и науката чрез програмите, подопечни на МРРБ и МТСП и други ведомства.

Поради съпротива на министрите от тогавашния РБ, сега ДБ, при правителството Борисов 2 и намеренията да дадат средствата другаде, парите бяха отишли в съвсем различна посока.


След големи битки лично на кмета все пак при Борисов 3 средствата отново намериха пътя към София и при последвалото междувластие постепенно се премина от програмния вече към конкретния архитектурен проект за Банята, която е и паметник на културата, което допълнително прави нещата още по-сложни.


Сега той е пред завършване.







 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей