Премиерът  Николай Денков и шефът на ПГ на ДПС Делян Пеевски влязоха в поредния заочен спор, а причината този път се оказа блокажът на държавата заради снега, който изненада властите навръх зимата. В неделя над 1000 населени места останаха без ток, а ключови магистрали и пътища бяха блокирани заради несправяне с почистването. В няколко области дори бе обявено бедствено положение. В тази връзка двамата отправиха поредица от взаимни критики през медиите за това кой и как трябва да се справи с обстановката.

Свързани новини

27.11.2023 09:34

Направо да ставам премиер, поне няма да се скатавам: Пеевски

Видян 916 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Премиерът  Николай Денков и шефът на ПГ на ДПС Делян Пеевски влязоха в поредния заочен спор, а причината този път се оказа блокажът на държавата заради снега, който изненада властите навръх зимата. В неделя над 1000 населени места останаха без ток, а ключови магистрали и пътища бяха блокирани заради несправяне с почистването. В няколко области дори бе обявено бедствено положение, което е смехотворно, защото покривката е нормална за сезона. В тази връзка двамата отправиха поредица от взаимни критики през медиите за това кой и как трябва да се справи с обстановката.


Заради ситуацията Денков свика извънредно съвещание на МС. В срещата на живо и онлайн се включиха министрите на вътрешните работи, на енергетиката и на отбраната, главният секретар на МВР, началникът на отбраната, ръководствата на ГД Пожарна безопасност и защита на населението и АПИ и областни управители.


"Погледнете улиците на София колко паднали дървета и клони има, колко скъсани жици има. Екипите не могат едновременно да премахнат всички аварии. Така е навсякъде, където има тежка ситуация", обясни Денков защо има места, които са повече от 15 ч. без ток и няма информация кога това ще бъде коригирано.
“Изненадваща е изненадата на МС и конкретно на премиера от това, че първият за годината сняг наваля в края на ноември”,  коментира Пеевски. “С недоумение научавам, че г-н Денков е свикал извънредно заседание на МС онлайн”, допълни той.


“Хората очакват от изпълнителната власт да бъде до тях, когато е трудно и да им решава проблемите. Искам да се обърна към премиера: г-н Денков, сняг онлайн не се чисти. Нито се отстраняват аварии на електропреносната мрежа в онлайн заседание на МС”, напомни шефът на ПГ на ГЕРБ.


“Призовавам министър-председателя, който непрекъснато спори, че той е премиерът на правителството, да докаже това. Да напусне топлия и уютен кабинет, заедно с министрите да бъде там, в снега, където хората бедстват и да направи необходимото така, че минимална снежна покривка да не се превръща в бедствие за хората и държавата”, настоя Пеевски.


Последва отговор от Денков, който бе лаконичен. "Как Пеевски си представя ролята на премиера аз не знам - той да излезе със снегорин, лопата, с каквото иска и да почисти снега. Ролята на институциите е да се види къде има нужда от допълнителна подкрепа и тя да бъде подсигурена", заяви премиерът. Това обаче само подпали нова и още по-критична реакция от страна на шефа на ПГ на ДПС.


“Премиерът не е научил най-важния урок на властта - че тя е в името на хората, а не за личния му комфорт. И му препоръчвам да не се заиграва с шегички, а да работи”, каза Пеевски.


“Ако признава, че не могат да се справят, ако не съзнават какво трябва да направят за да управляват държавата, да ме изберат за премиер. Аз няма да избягам от отговорност и мога да се справя. И ще работя винаги за хората. Очаквам номинацията им още днес. Разбирам, че управление не се учи в химическата лаборатория, но виждам, че не се справят с трудностите.


Отговорност на премиера е да води и координира цялата държавна машина в името на най-добрата подкрепа и сигурност на хората”, напомни той.

Егор Глазунов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 прасчо, 27.11.2023 10:59

    скрий се някъде и не се показвай много-много.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

телец