ИТ компании в България

Свързани новини

26.01.2024 09:49

Наполовина по-малко са новорегистрираните ИТ компании в България през 2023 г.

Видян 446 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Новите ИТ компании у нас наброяват едва 25 през изминалата година, което представлява над 50 процента спад в започването на технологичен бизнес в страната ни в сравнение с предходната година. Това сочат данните на специализираната платформа "Джоб Борд" (Job Board) за ИТ специалисти, собственост на компанията DEV.BG. Данните обхващат компаниите, които са отворили офис в България през 2023 г. и имат кариерен профил в платформата, се уточнява в съобщение на компанията.

За сравнение, броят на новооткритите ИТ фирми (български и чужди) у нас през 2022 г. е бил 56, през 2021 г. - 82, а през 2020 г. - 84. Главната причина за спада в навлизането и създаването на нови "играчи" в областта на българската ИТ индустрия са световните кризисни процеси, разкрива още проучването на DEV.BG.

Според него, най-голямата част от всички нови компании (52 процента) са със смесена дейност – продуктова, услуги, внедряване на софтуерни системи и ИТ консултиране едновременно. 36 процента са стриктно продуктови компании, 10 процента са изцяло в областта на услугите, а останалите са посочили само внедряване на софтуерни системи като основна дейност. В сравнение с предходната година се запазва динамиката на превес на продуктовите фирми над тези с друг вид дейност.

Друг детайл от обобщения доклад на DEV.BG показва съотношението между българските и чуждестранните компании, които откриват дейност в България през миналата година.

"Оказва се, че 60 процента от новите фирми на нашия ИТ пазар са чуждестранни (с централен офис извън България), а останалите 40 на сто – български", посочват авторите на доклада.

Сред новодошлите в страната компании през миналата години са както световни гиганти с над 8000 служители, така и наскоро създадени компании като английска такава, целяща да постигне качествена промяна в храненето на домашните любимци или румънския новаторски проект "ЕйАй Гърлфренд" (AI Girlfriend). Сред световните гиганти, навлезли у нас през миналата година, са първата софтуерна фирма за онлайн хазарт, която започва да работи с криптовалути, както и компания, предоставяща данни, обучения и сертификации за B2B и B2C клиенти в разнообразни индустрии, се казва в съобщението.

Сред българските нови играчи се отличават дружество, създаващо софтуерни решения за авиацията, фондация за краудфъндинг (crowdfunding) софтуер (SaaS) и организиране на благотворителни кампании, фирма-разработчик и консултант в областта на блокчейн и DLT, внедрител на специализиран софтуер за различни икономически сектори и други.

"Очаквано се запазва тенденцията за концентрация на новооткритите офиси предимно в столицата и големите градове. Най-голям брой новооткрити локации има в София – 18, а в останалите големи IT дестинации броят на офисите е значително по-малък – в Пловдив са открити два, във Варна – три, а в Бургас – един," съобщават от DEV.BG.

Най-многобройни сред новите IT компании у нас са микро фирмите с по-малко от десет ИТ служители (60 процента). Малките с между 10 и 30 технологични специалисти съставляват 32 на сто от всички, а останалите 8 процента са големите играчи с над 70 ИТ  служители. "Този вид разпределение е вече традиционно за българския технологичен пазар и в това отношение 2023 г. не се различава от предходните три години", посочват още от DEV.BG.

Новонавлезлите през миналата година у нас ИТ компании имат разкрити общо 37 отворени позиции в "Джоб Борд" .

БТА припомня, че от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) изнесоха в края на ноември данни за развитието на ИКТ сектора в България, показващи, че приходите на бранша у нас ще надхвърлят за пръв път 8 милиарда лева през 2023 година. Въпреки прекрачването на този праг обаче от бранша наблегнаха на факта, че се настройват към работа в една по-предизвикателна среда.

"До септември тази година смятахме, че приходите ни ще растат с 20 процента, но след третото тримесечие видяхме, че има отрезвяване на важните пазари в Западна Европа и в САЩ. Там орязването на разходите ще бъде по всяка вероятност водеща тема през 2024 година и този процес се очаква да продължи повече от една година. Гледаме на случващото се като на здравословен процес на фона и на по-скъпия капитал. Актуалната прогноза за ръста на приходите на софтуерните компании в България е за 12,1 процента през тази година", каза Георги Брашнаров, член на Консултативния съвет на БАСКОМ, по време на събитието по представяне на БАСКОМ Барометъра.

Източник: БТА

 






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

лъв

Опитайте се да подобрите отношения


Опитайте се да подобрите отношения или да изгладите