Свързани новини

05.11.2009 18:05

Нанев с оставка в джоба, България без лек срещу грип

Видян 2241 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 2.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ема е на 6 години. Тече й носа. Майка й я води на преглед. Оказва се, че на детето е отказана помощ. Губели си времето с всякакви, можели да обърнат внимание само на тежки случаи. Нямало тестове за грип. Всъщност не точно нямало, но трябва да се платят 67 лева. Ами, ако родителите ги нямат?! Или ако става дума за пенсионери?! Да мрат ли?!

В България държавата осигурява децата и за тях медицинското обслужване, особено елементарното, е съвършено безплатно. Такова следва да бъде и за родителите всъщност. Те пък се осигуряват сами и даже се обмисля вдигане на здравните вноски с още 2%, след като вече скочиха неотдавна.


Случаят с бременната жена, която почина от усложнения след свински грип, изгонена от болницата, понеже нищо й нямало, не играе ролята на обеца на ухото за здравните власти.


103 дни, откакто здравен министър Нанев не е намерил време да поръча доставка на необходимото количество тестове и ваксини, при положение, че от лятото в цяла Европа прогнозите бяха еднакви – ще има тежка грипна епидемия.


Сега господинът, който най-меко казано не си е свършил работата, най-спокойно обяснява, че очаква към 2000 жертви от грип този сезон!


Обвинява бившето правителство и медиите за собственото си безхаберие. Кабинетът Станишев можел да бил поръчал ваксина, а вестниците и телевизиите насаждали истерия. Истината е, че миналата зима ваксини имаше достатъчно, а пресата просто отразява онова, което вижда.


Истерията всъщност се поражда от случки като тази, с която започнахме нашия разказ за епидемията. Такива случки всеки ден в цяла България са хиляди. Бездействието убива вярата, надеждата и всичко останало.


Лошото е, че неприятните случаи ще се множат. Защото с орязването на здравния бюджет с 450 милиона лева положението няма да се подобри. 80 болници ще затворят, а това значи здравните заведения в 1/3 от България. И понеже със сигурност това няма да бъдат лечебници в София, Варна, Пловдив, Бургас, значи да се готвят за умирачка хората в малките и средноголемите градове.


Един достоен министър в такива случаи подава оставка, сигурно и Нанев вече носи своята в джоба. Особено като има предвид, че идва от някога славния Лекарския съюз, който през неговото председателство не успя да преодолее имиджа на една от най-корумпираните организации в страната (според пациентските асоциации, които се съмняват в надфинансирането на някои клинични пътеки по воля на лобитата в нея, за което говори и вицето Симеон Дянков). С подписа на министъра хиляди негови колеги ще останат без работа и на улицата след броени месеци.


В правителствените кръгове вече се говори, че това бил един от министрите за смяна, предупредени тези дни чрез медиите от премиера Борисов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби