Ирена Анастасова

Свързани новини

19.12.2023 11:32

Намалявате парите за образование до 1,5% от БВП - спрете да говорите, че то ви е приоритет: БСП

Видян 381 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


„С предвидените в бюджета средства, въпреки многото говорене по тази тема, не се достигат 125% на учителските заплати от средната заплата за страната, въпреки че това е записано в Закона за предучилищно и училищно образование.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Ирена Анастасова от парламентарната трибуна за бюджета в сектор „Образование“.


Тя обърна внимание и че няма предвидени средства за увеличаване на минималната работна заплата на педагогическия персонал. „Забравихте ли, че че в детските градини, например, имаме помощник-възпитатели, които са педагогически персонал и са на минималната работна заплата? За тяхното увеличение няма средства, а това не са малко хора. За това трябва по-малко от 18 млн. лв.“, подчерта Анастасова.


„Ако картината в средното образование не е много добра, то във висшето образование тя е трагична. С този бюджет рухна мита, с който дойдохте на власт, особено „Продължаваме промяната“. За първи път от години липсват средства по комплексната оценка за качеството на обучението и реализацията на пазара на труда. В образованието системата за висше образование е единствената, в която финансирането беше обвързано с оценка за качеството. Това вече не е така.


Явно пестите средства от висше образование и не подкрепихте предложенията ни за 50 млн. лв. за издръжка на обучението на държавните висши училища чрез повишаване на тежестта на разпределението въз основа за комплексна оценка за качеството на обучението и съответствието му с потребностите на пазара на труда. Не подкрепихте и предложението ни за допълнително финансиране за увеличаване на възнагражденията на неакадемичния състав с висше образование в държавните висши училища с 37,4 млн. лв.“, каза още депутатът.


Ирена Анастасова посочи, че според изчисления на МОН, за заплатите на преподавателите на висшите училища са необходими 43 млн. лв.,  синдикатът „Висше образование и наука“ изчислява 46 млн. лв.,  а в бюджета за заложени 39 млн. лв.
„Това ли е начинът да задържите най-добрите студенти като асистенти? Има висши училища, където заплатите на


асистентите са половината от заплатата на един учител. Явно липсата на преподаватели във висшите училища, което става драстично в последните години, не ви притеснява“, обърна се тя към управляващите и подчерта, че ситуацията е  още по-тежка в БАН и Селскостопанската академия.
„Оставяте недофинансирани и образованието, и науката. Вместо да увеличавате средствата в този сектор, за да гоним 5% от БВП, вие ги намалявате до 1,5%. Спрете да говорите, че образованието ви е приоритет – не е“, заключи Анастасова.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

везни