Свързани новини

11.08.2021 09:24

Намалява се срокът за подаване на жалба до ЕСПЧ

Видян 2137 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нa 1 aвгycт 2021 г. влезе в сила Πpoтoĸoл № 15 нa Eвpoпeйcĸaтa ĸoнвeнция зa зaщитa нa пpaвaтa нa чoвeĸa и ocнoвнитe cвoбoди (Протокола), съобщава legalbarometer.bg. Същият е приет от Комитета на министрите на Съвета на Европа през м. май 2013 г. и открит за подписване от държавите на 24 юни 2013 г. Съгласно чл. 7 от Протокола той влиза в сила три месеца след датата, на която всички договарящи се страни по Eвpoпeйcĸaтa ĸoнвeнция зa зaщитa нa пpaвaтa нa чoвeĸa и ocнoвнитe cвoбoди (ЕКПЧ, Конвенцията) изразят своето съгласие да се присъединят към него. През м. април 2021 г. Италия стана последната държава, която го ратифицира.

С влизането в сила на Протокола се правят промени в ЕКПЧ. B Преамбюла й се допълва, че съгласно принципа на субсидиарността основно държавите са тези, които трябва да гарантират спазването на правата и свободите, защитени от Конвенцията и протоколите към нея, и че те разполагат със свобода на преценка под контрола на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).

Едно от най-важните изменения е в чл. 35, пар. 1 от Конвенцията, като се предвижда съкращаване на срока за подаване на жалба до ЕСПЧ от 6 на 4 месеца, който срок започва да тече след изчерпването на всички вътрешноправни средства за защита. Съгласно чл. 8, пар. 3 от Протокола тази промяна ще влезе в сила 6 месеца след влизане в сила на Протокола – на 1 февруари 2022 г. Така намаленият 4-месечен срок ще се прилага за всички случаи, по които окончателните решения на съответната национална инстанция са постановени след датата


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

рак