Директори на училища и квестори ще носят дисциплинарна отговорност за подменени диктовки на националното външно оценяване по български език и литература за 4. клас, съобщиха от МОН.


В шест училища в страната на учениците не е пуснат изпратеният от образователното министерство аудиофайл, а са диктувани съвсем други текстове. След проверка на всички 57 307 писмени работи на четвъртокласниците са открити около 90 теста, които са с различно съдържание.


Петима квестори от ОУ „Стоян Михайловски“ във Варна са с предупреждение за уволнение. Причината е, че в две от изпитните зали децата са писали отново пробната диктовка, която е била проведена през февруари.


За неосъществен контрол и допуснати нарушения със „забележка“ е наказан директорът на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ във варненското село Старо Оряхово. С дисциплинарни наказания са и четирима членове на училищната изпитна комисия. В учебното заведение са имали проблем с разархивирането на изпратения от МОН аудиофайл с диктовката и без да сигнализират в министерството са ползвали изпратен им от друго училище аудиофайл с друг текст.