Най-старият православен храм в Газа

Свързани новини

20.10.2023 09:50

Най-старият православен храм в Газа е пострадал от "израелски удар": Църковни служители

Видян 956 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Гръцката православна църква "Свети Порфирий" в Газа е била повредена при израелски въздушен удар в четвъртък вечерта, съобщи Йерусалимската патриаршия. По непотвърдени данни от мястото на инцидента най-малко двама души са загинали, а други са погребани под развалините на съседната заседателна зала.

В изявление от петък Йерусалимската православна патриаршия изрази "най-строго осъждане на израелския въздушен удар [по] нейния църковен комплекс в град Газа" и нарече атаките срещу църкви и приютите, в които те се помещават, "военно престъпление, което не може да бъде пренебрегнато".

Палестинското министерство на външните работи обвини "окупационните военни самолети" за експлозията, като заяви, че израелски самолети са бомбардирали църквата, която се намира в квартал Зайтун на град Газа. Една жена и едно момиче са загинали, а "десетки хора" са били ранени, съобщи министерството в публикация в X (бивш Twitter).

Неизвестен брой хора все още се намират под развалините на заседателната зала, съобщи Гръцката православна архиепископия на Йордания във Facebook, позовавайки се на един от енориашите.

"Все още няма достатъчно точна и ясна информация, но очакванията са, че ще има голям брой мъченици", добави архиепископията.


Изглежда, че архиепископ Алексий е намерен и е жив, но не знаем дали е ранен", се казва в изявление на православния орден "Свети Георги", в което се добавя, че "няма информация за състоянието на други от над 500-те души, настанени в църквата и манастира".

Според ордена "бомбите са ударили двете църковни зали, в които са спели бежанците, включително деца и бебета. В момента оцелелите претърсват развалините за други жертви".


 The Wall Street Journal съобщи, че Израелските сили за отбрана (IDF) разследват инцидента. ЦАХАЛ не са коментирали въпроса, но и преди са обвинявали Хамас, че използва религиозни храмове като прикритие за своите оперативни работници.

Църквата "Свети Порфирий" е най-старата действаща църква в Газа. Първоначално е построена през V в. в чест на едноименния светец, а сегашната структура е издигната в средата на 1100 г., по време на кръстоносните походи, и е обновена през 1800 г. Разположена е в южната част на град Газа.

Противоречиви сведения от Газа говорят за до 800 палестинци, които са се укривали в църковния комплекс преди експлозията. Помещенията се намират само на 250 метра от болницата "Ал-Ахли", където палестинците твърдят, че стотици са били убити и ранени при експлозията във вторник вечерта. Израел настоява, че болничният комплекс е бил ударен от ракета, изстреляна от бойната групировка "Палестински ислямски джихад".

Когато Израел започна въздушни удари срещу Газа в отговор на смъртоносното нахлуване на Хамас на 7 октомври, имаше съобщение, че е бомбардирана църквата "Свети Порфирий". Църквата бързо разпространи изявление, в което нарече историята фалшива новина и успокои всички, които се интересуваха, че всичко е наред. Страницата ѝ във Facebook не е обновявана от вторник.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.