Свързани новини

04.01.2013 15:32

Най-старата швейцарска банка укривала данъци

Видян 1021 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Най-старата швейцарска банка Wegelin ще затвори врати, след като се призна за виновна пред съд в Ню Йорк за подпомагане на американци да избегнат плащането на данъци, съобщава Би Би Си.


Това е първата чуждестранна банка, която признава подобни действия. През последните години други швейцарски банки предприеха мерки срещу откриването на офшорни сметки от американски граждани.


Банката съзнателно и агресивно е заела нишата, след като други швейцарски банки прекратиха подобни практики след натиск от САЩ, коментира щатският прокурор Прийт Барара.


Според него това е повратен момент в усилията на властите да подведат под отговорност както физически лица, така и институции, независимо къде се намират, за незаконни действия, които ощетяват американската хазна с милиарди.


Wegelin, която е основана през 1741 г., се е съгласила също така да плати 44 млн. евро глоби на щатските регулатори. Банката обяви, че след края на този процес ще прекрати дейността си.


В продължение на близо десет години Wegelin, която започва дейност в швейцарското градче Санкт Гален 35 години преди Декларацията за независимост на САЩ, е помогнала на над сто американци да укрият данъци за 1,2 млрд. долара от щатските власти.


Управляващият партньор Ото Брудерер каза, че банката е наясно, че миналите й действия са били нередни. Wegelin бе обвинена за първи път през февруари 2011 г., като първоначално твърдеше, че понеже има клонове само в Швейцария, е подвластна единствено на местните облекчени регулации.


Преди четири години швейцарският банков гигант UBS се съгласи да плати глоба от 780 млн. долара на американските власти във връзка с обвинения за съдействие при укриване на данъци. Банката се съгласи и да разкрие лицата със съответните сметки.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

телец