Хранителните добавки и козметиката също отбелязват голям скок в цените, признават фармацевтите. Причината - липсва регулация от страна на държавата, такава, каквато действа при лекарствата. Изключения обаче има и тук - от около 500 медикамента от Позитивния лекарствен списък, близо 90 са с нови, по-високи цени.

Свързани новини

24.10.2022 16:03

Най-масовите лекарства са поскъпнали с 10%

Видян 4651 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сериозна инфлация се отбелязва в цените на масовите лекарства, като растежът им ще продължи и през новата година, предаде Нова. Най-сериозен ръст в има при така наречените „нерегулирани продукти”. Това са хранителни добавки, хомеопатия, медицински консумативи и козметика.


Около 10% нагоре - толкова е средната разлика в цените спрямо януари, изчисляват фармацевти. Най-осезаемо е увеличението в цените на препаратите срещу простуда, грип или симптоми на COVID-19. С до 2 лв. са поскъпнали най-масовите аналгетици, таблетки за смучене при болки в гърлото, витамини, спрейове за нос.


Хранителните добавки и козметиката също отбелязват голям скок в цените, признават фармацевтите. Причината - липсва регулация от страна на държавата, такава, каквато действа при лекарствата. Изключения обаче има и тук - от около 500 медикамента от Позитивния лекарствен списък, близо 90 са с нови, по-високи цени.


Според действащата регулация цената на медикамент може да се вдига само веднъж в годината, след одобрение на Агенцията по лекарствата. До септември тази година е допуснато увеличение в цените на 60 вида лекарствени продукта, отпускани с рецепта. За сравнение през 2021-ва скок е имало само при 34 медикамента, съобщава Министерството на здравеопазването.


Прогнозата е осезаемо поскъпване при повечето лекарства да има в началото на 2023 г.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 до кога 23.10.2022 10:06

    От край време българите са принудени да купуват лекарства от чужбина защото са по-евтини, дори парадокса е че и българските в чужбина са по-евтини, има някаква неспираща далавера около експорта и реекспорта на медикаменти и тя остава без никакви санкции. Освен всичко и жизненоважни и обичайни лекарства изчезват от пазара и никой не се грижи за нови доставки. Доста странно е, че нефелното протеже на бигфарма слугинята Сербезова, което тя пласира за шеф на ИАЛ без нужната компетенция и практика за поста все още е директор, а показва пълна немощ и несправяне. Да ли защото като некомпетентен е удобен за фармамафията и прокарване на глобалистките пъклени замисли.....аман от нефелни и притворни калинки!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.