Начело на този списък е JPMorgan Chase, най-големият финансист на изкопаеми горива с натрупване от подписването на Парижкото споразумение за изменението на климата през 2016 г. насам, според доклада

Свързани новини

22.04.2023 16:44

Най-големите банки в света продължават да влагат пари в изкопаеми горива

Видян 10223 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Банките обещаха да станат "зелени", но миналата година вложиха милиарди долари в разширяване на капацитета за производство на изкопаеми горива въпреки ускоряващата се климатична криза.


Според годишния доклад Банкиране на климатичния хаос, изготвен от група организации с нестопанска цел, сред които The Rainforest Action Network и Sierra Club, м.г. банките са предоставили $673 млрд. за финансиране на индустрията за изкопаеми горива, въпреки че петролните и газовите компании са реализирали печалби в размер на $4 трилиона.


Начело на този списък е JPMorgan Chase, най-големият финансиращ на изкопаеми горива с натрупване от подписването на Парижкото споразумение за изменението на климата за 2016 г. насам. Citi, Wells Fargo и Bank of America също са сред петте най-големи спонсора на изкопаеми горива от 2016 г. насам, се посочва в доклада, независимо че са подписали споразумение за нулево кредитиране с цел въглеродна неутралност.


Печалбите на световната петролна и газова индустрия ще скочат до 4 трилиона долара през 2022 г., в сравнение със средно 1,5 трилиона долара през всяка от последните години, заяви през февруари ръководителят на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол.


Рекордните печалби идват, след като 60-те най-големи частни банки в света предоставиха 5,5 трилиона долара за финансиране на изкопаеми горива през последните седем години.


Джей Пи Морган Чейс, Сити, Уелс Фарго и Банк ъф Америка са членове на Алианса за нулево нетно банкиране на ООН - група банки, които се ангажират да постигнат въглеродна неутралност в дейността си до 2050 г.

"Обръщайки гръб на ангажиментите си в областта на климата и удвоявайки подкрепата си за индустрията на изкопаемите горива, банките на Уолстрийт увеличават вероятността от системни рискове за икономиката, включително срив на стойността на крайбрежните имоти, срив на въглеродния балон и сътресения на застрахователния пазар", заяви в изявление сенаторът Шелдън Уайтхаус, председател на бюджетната комисия на Сената.

Говорител на Алианса за нулево потребление на енергия (Net Zero Banking Alliance) по-рано заяви пред CNN, че цялостните преходни планове "ще изискват години за планиране и изпълнение".

Незабавното оттегляне от съществуващите позиции в областта на изкопаемите горива може да доведе до "екстремни пазарни сътресения", които да "окажат дълбоко въздействие върху най-уязвимите хора по света", добави говорителят.


"Предоставяме финансиране в целия енергиен сектор: подкрепяме енергийната сигурност, помагаме на клиентите да ускорят прехода си към нисковъглеродна икономика и увеличаваме финансирането на чиста енергия, като целта е до 2030 г. да бъдат отделени 1 трилион долара за зелени инициативи", заяви Шарлот Пауъл, ръководител на отдела за комуникации в областта на устойчивото развитие в JPMorgan.

Докладът "Банкиране на климатичния хаос", който се публикува от 14 години, изследва финансирането на изкопаеми горива от 60-те най-големи банки в света. Сред авторите му са и BankTrack, Indigenous Environmental Network, Oil Change International, Reclaim Finance и Urgewald.

Tesla е жертва на ценовата война, която започна

Tesla помогна за започването на ценова война за електромобилите, съобщава  CNN. Сега тези по-ниски цени се отразяват на продажбите и печалбите на компанията.

През първото тримесечие автомобилният производител е спечелил с около 22% по-малко, отколкото през миналата година, а печалбите му са намалели още повече в сравнение с третото и четвъртото тримесечие на 2022 г. Това се случва, след като Tesla намали цените си четири пъти през това тримесечие и два пъти само през този месец.

Дори при рекордни доставки на автомобили, по-ниските цени доведоха до спад на приходите с 1,3 млрд. долара в сравнение с четвъртото тримесечие.

Запитани за бъдещата посока на маржовете на печалба, ръководителите на Tesla отказаха да дадат каквито и да било насоки.

"Това е трудна среда за изготвяне на подобна прогноза. Има много макронесигурност", каза финансовият директор Закари Киркхорн. "Има и насрещни, и попътни ветрове."

В разговор с инвеститорите главният изпълнителен директор Елон Мъск защити намаляването на цените, дори ако това означава по-ниски маржове на печалба в краткосрочен план.

"Въпреки че намалихме цените значително в началото на първото тримесечие, си струва да се отбележи, че оперативният ни марж остава сред най-добрите в индустрията", каза той. "Възприехме мнението, че стремежът към по-големи обеми и по-голям автопарк е правилният избор тук в сравнение с по-нисък обем и по-високи маржове."


Предупреждение за силните ранни отчети за приходите

Инвеститорите очакват рецесия на приходите през това тримесечие. Но досега компаниите, които са докладвали, в голяма степен са надминали прогнозите. Това води до известен ранен оптимизъм за това как може да се развие първото тримесечие.

Тези инвеститори трябва да приберат шапките си, каза Брайън Райли, портфолио мениджър в CIBC Private Wealth US, в бележка от сряда.

"Макар че приходите на финансовите компании с голяма пазарна капитализация за първото тримесечие са сравнително силни и по-добри от очакваното, инвеститорите не трябва да придобиват фалшиво чувство за сигурност от тези ранни отчети", пише той.

"Отслабването на продажбите на дребно, промишленото производство и услугите с напредването на първото тримесечие показа, че повишаването на лихвените проценти от страна на Фед е започнало да се отразява на икономическия растеж. Това забавяне на растежа, съчетано с по-високите разходи, които остават лепкави за повечето компании, наложи преосмисляне на пътя на корпоративните маржове на печалба."

И въпреки че компаниите надхвърлят прогнозите, те не ги надхвърлят с толкова много, колкото обикновено.

Според последните данни на FactSet компаниите от S&P 500 надхвърлят оценките за печалба на акция общо със 7,9%. Това е под 5-годишната средна стойност от 8,4%.

Според последния доклад на FactSet общият спад на печалбите на компаниите от S&P 500 през това тримесечие се очаква да бъде около 6,5%. Това ще отбележи най-големия спад на печалбите от 2020 г. насам.


 Източник: CNN








 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

риби