Нейтън Хауърд/Bloomberg

Свързани новини

12.06.2023 13:46

Най-големите банки в света през 2023 г: JPMorgan Chase заема първото място в класацията на Forbes Global 2000

Видян 1770 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Годината беше драматична за банковата индустрия, след като през март банковата атака и фалитът на привидно здравата Silicon Valley Bank с активи на стойност 212 млрд. долара поставиха началото на сътресения в регионалния банков сектор и предизвикаха силно конкурентна среда за депозитите, съобщава Форбс.


Малко след като SVB падна, швейцарската Credit Suisse беше придобита от конкурента UBS Group, което увеличи несигурността в световната банкова индустрия. Лихвените проценти и инфлацията сега са на повишени нива и много банки не успяха да се справят с рязката промяна. Някои от тях са натрупали големи нереализирани загуби. Независимо от предизвикателствата през изминалата година, банките и другите финансови фирми продължават да доминират в класацията на Forbes Global 2000. Всъщност в класацията за 2023 г. те са повече от 300, а американските и китайските банки съставляват половината от първите десет.

JPMorgan Chase се изкачи до първото място в класацията благодарение на придобиването на фалиралата регионална First Republic и на притока на активи, тъй като нетърпеливите вложители бягаха към по-големи институции. Депозитите й възлизат на 3,7 трилиона долара. През ноември Съветът за финансова стабилност на Г-20 отново я обяви за най-важната системна банка в света. Тя се класира на четвърто място в нашия списък за 2022 г.

JPMorgan Chase изпревари The Industrial and Commercial Bank of China, която разполага с активи на стойност 6,1 трлн. долара и падна на трето място от № 2 миналата година. Две други китайски банки се класираха в първата десетка: China Construction Bank Corporation (4,9 трлн. долара активи) и Agricultural Bank of China Limited (5,3 трлн. долара активи).

Американските банки са в добра компания сред първите 50 за 2023 г. Bank of America се премести на 6-то място от 9-то миналата година с активи за 3,1 трилиона долара; Wells Fargo скочи с едно място до 17-то (активи за 1,8 трилиона долара); Citigroup се нареди на 24-то място (активи за 2,4 трилиона долара); Morgan Stanley проби в топ 30 (активи за 1,1 трилиона долара); а Goldman Sachs зае 33-то място (активи за 1,5 трилиона долара).

Въпреки силното представяне на американските банки сред първите 50 в класацията на Forbes Global 2000, акциите на американските банки преживяха бурна година. KBW Bank ETF спадна с 25 % през март, тъй като множество банкови фалити разклатиха доверието на инвеститорите. Към момента на писане на статията фондът се търгува на цена от 42,78 долара и е спаднал с 18% от началото на годината. Регионалният банков ETF на KBW се представи малко по-зле и от началото на годината е спаднал с 20 %.

"Банковото дело е игра на доверие, така че веднага щом загубите доверието, особено когато можете да премествате пари толкова бързо, колкото днес, това се превръща в проблем", казва Крис Макграти, ръководител на банковите проучвания в KBW.

В първите дни на следпазарното повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв, което започна през март миналата година, голяма част от маржовете на индустрията се разширяваха, тъй като банките събираха по-високи лихви по кредитите си, като същевременно запазваха депозитите на клиентите. Когато обаче лихвените проценти се покачиха още повече, отливът на депозити се засили, тъй като физическите лица осъзнаха, че могат да получат по-висока доходност пасивно, като паркират средствата си в сметки на паричния пазар или в депозитни сертификати.


"Темпото, с което Фед повиши лихвените проценти - 500 базисни пункта през годината - беше невероятно и доведе до натиск за финансиране, който надхвърли подобрението на доходността на активите им, така че маржовете започнаха да се свиват", казва Макграти. "Това доведе до прилични отрицателни ревизии на оценките на печалбите през последните три-четири месеца."

Извън САЩ и Китай френската BNP Paribas е най-голямата европейска банка с активи за 2,8 трлн. долара. Испанската Santender е на 49-то място с активи за 1,9 трлн. долара, а швейцарската UBS Group е на 92-ро място с активи за 1 трлн. долара. HSBC Holdings се изкачи до № 20 от № 38 през миналата година (2,9 трлн. долара активи). Sumitomo Mitsui Financial Group изпревари Mitsubishi Financial Group като най-голямата банка в Япония, като си осигури позиция № 86. Mitsubishi UFJ Financial зае 91-ва позиция от 58-ма през миналата година.

Общо 302 банки са включени в списъка на Global 2000 за 2023 г., в сравнение с 292 през миналата година.


Макар че JPMorgan зае първото място по всички четири показателя, оценявани в този списък - продажби, печалби, активи и пазарна стойност - тя е едва третата най-печеливша банка и деветата най-печеливша като цяло с печалба от 41 млрд. долара. Към момента на изготвяне на доклада пазарната стойност на JPMorgan възлиза на 412 млрд. долара. ICBC е най-печелившата банка и шеста по печалба като цяло с 52 млрд. долара.

JPMorgan обърна внимание на агресивния си подход към придобиванията, тъй като главният изпълнителен директор на банката Джейми Даймън разработва стратегия за изпреварване на нарастващата конкуренция от страна на финтех новаците и технологичните гиганти. Навлизането на Apple във финансовите услуги - включително Apple Pay, Apple Card и високодоходната спестовна сметка на Apple - не остана незабелязано от изпълнителния директор. Apple заема общо 10-о място в нашия списък Global 2000, което е спад от 7-ото място миналата година.

"Големите технологични компании, които вече са 100% дигитални, имат стотици милиони клиенти, както и огромни ресурси, в данни и собствени системи - всичко това им дава изключително конкурентно предимство", пише Даймън в годишното си писмо до акционерите за 2022 г., в което се обръща внимание на пускането на финансовите продукти на Apple и разширяването на дейността им в областта на обработката на плащания, придобиването на търговци и "купи сега, плати по-късно".

Forbes съставя списъка Global 2000, като използва данни от FactSet Research за подбор на най-големите публични компании по четири показателя: продажби, печалби, активи и пазарна стойност. Изчисленията на пазарната стойност използват цените на затваряне към 5 май 2023 г. и включват всички обикновени акции в обращение.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

скорпион