Този месец базираната във Вадуц фирма приключи покупката на бизнеса за дискреционно управление на фондове на Abrdn Plc в Обединеното кралство и Джърси, като по този начин добави поне три други външни инвестиции от 2021 г. насам.

Свързани новини

20.10.2023 09:30

Най-богатото кралско семейство в Европа изгражда финансова империя за $300 млрд.

Видян 1008 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Най-високопоставената кралска особа в една от най-малките държави в света е начело на династия с милиарди долари, датираща от почти 1000 години и преживяла войни, наводнения и скандали.

Днес финансовата империя на принца на Лихтенщайн Ханс-Адам II процъфтява в основната си сфера на дейност: управление на парите на свръхбогатите хора по света, съобщава bloombergtv.bg.

LGT Group, фирмата за частно банкиране и управление на активи на кралската фамилия, отчете рекордни активи под управление към 30 юни, които възлизат на почти 306 млрд. швейцарски франка (334 млрд. долара), което е с 6% повече от края на миналата година.

Този месец базираната във Вадуц фирма приключи покупката на бизнеса за дискреционно управление на фондове на Abrdn Plc в Обединеното кралство и Джърси, като по този начин добави поне три други външни инвестиции от 2021 г. насам.

    "Продължаваме да търсим", заяви в неотдавнашно интервю 58-годишният Оливие дьо Перего, главен изпълнителен директор на LGT Private Banking. "Ние обаче се фокусираме предимно върху органичния растеж".

Удвоена сума на активите

Бързият растеж на LGT отразява своеобразното завръщане на Лихтенщайн - малка алпийска държава с 39 000 жители, която някога се нареждаше сред най-известните данъчни убежища в света.

През последното десетилетие фирмата с приблизително стогодишна история увеличи повече от два пъти управляваните активи и оперативните си приходи, възстановявайки се след като САЩ и други държави се насочиха към офшорните финансови центрове след финансовата криза от 2008 г.

LGT е сред фирмите, които привличат служители на Credit Suisse, след като базираният в Цюрих кредитор се срина и беше придобит от UBS Group AG, което спомогна за увеличаване на броя на служителите му до около 5000. През август бившият изпълнителен директор на Credit Suisse Аджай Пунджаби се присъедини към индийското подразделение на LGT, което е един от поне половин дузина бивши служители на швейцарската банка, присъединили се към фирмата тази година.

    "Наемаме интензивно", каза дьо Переги. "Сделката между Credit Suisse и UBS в никакъв случай не е единственият вектор за растеж, който имаме."

Инерцията на LGT също така помага на принц Ханс-Адам да се изкачи в редиците на свръхбогатите, засилвайки статута на 78-годишния принц като най-богатия кралски син в Европа.

Принцът, единственият бенефициент на LGT, сега е 215-ият най-богат човек в света със състояние от около 9,2 млрд. долара - това е изкачване със 71 места нагоре спрямо началото на тази година, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Най-старото богатство

За разлика от други европейски монарси, като британския крал Чарлз III, принцът притежава лично най-ценните активи на семейството си, което го прави най-старото богатство в класацията на Bloomberg.

Богатството на принца и семейството му произлиза от земя, придобита през XII в., която в един момент се е простирала на обширна територия в днешна Германия, Австрия, Унгария и Чешката република. LGT стартира през 1921 г. с 10 служители, а кралското семейство я купува около десетилетие по-късно, по време на Голямата депресия.

Принц Ханс-Адам поема ръководството на LGT през 70-те години на миналия век, когато баща му го натоварва с реорганизацията на семейната империя, която е в разруха поради експроприации по време на Втората световна война и лошо управление. След като стабилизира фирмата, бившият стажант в лондонска банка я разширява извън пределите на родината си, като открива първия ѝ международен клон в Хонконг през 1986 г., малко преди да се възкачи на трона като суверенен принц на Лихтенщайн.

Освен LGT, където принцът и семейството му са най-големите клиенти, кралската династия на Лихтенщайн все още притежава земя и недвижими имоти, включително замък с изглед към река Рейн.

Те са натрупали и голяма колекция от произведения на изкуството от Антъни ван Дайк, Петер Паул Рубенс и Бартоломе Естебан Мурильо, въпреки че финансовата им империя е движещата сила на състоянието им. Според индекса на богатството на Bloomberg стойността на LGT е нараснала с почти 25% през тази година, изпреварвайки индекса MSCI World Bank.

Финансовата империя на кралското семейство на Лихтенщайн се разраства бързо.

Подобно на Швейцария, Лихтенщайн някога беше известен със законите си за банкова тайна, но княжеството увеличи прозрачността си, след като през 2008 г. Германия използва данни, откраднати от LGT, за да преследва лица, укриващи данъци.

По това време клиентите на LGT, най-голямата банка в Лихтенщайн, изтеглят парите си, но през 2010 г. тенденцията се обръща. От края на тази година до 2012 г. LGT е добавила около 22 млрд. швейцарски франка нетни входящи потоци, което е над три пъти повече от сумата за предходните три години, според данни, събрани от Bloomberg.

Вторият по големина син на принц Ханс-Адам, Макс, 54-годишен бивш банкер от JPMorgan Chase & Co., понастоящем е председател на LGT Group, която печели по-голямата част от парите си от управление на богатството и има също така подразделение за инвестиции за въздействие.

Той и семейството му участват във вземането на важни решения за финансовата им империя, включително закупуването на австрийския бизнес на UBS за управление на богатството през 2021 г. и подобни сделки, завършени миналата година, за австралийската Crestone и индийската Validus Wealth.

LGT се завръща и в Германия през 2022 г. с откриването на офис за частно банкиране в Хамбург. Фирмата планира да продължи да се разширява в световен мащаб, въпреки че е малко вероятно да навлезе на нови пазари в близко бъдеще.

    "Намираме се там, където искаме да бъдем по отношение на регионите", каза дьо Переги. "Сега става въпрос по-скоро за разрастване на тези места."


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

телец