Когато в края на дълъг и тежък работен месец дойде денят на заплатата, можем да се почувстваме доста богати - дори и само за момент. Но за повечето от нас реалността е, че всъщност не сме толкова добре осигурени - особено ако сравним с това, което тези 21 мъже са успели да спечелят през живота си.

Свързани новини

10.12.2022 07:14

Най-богатите хора на всички времена и тяхното богатство

Видян 4489 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Когато в края на дълъг и тежък работен месец дойде денят на заплатата, можем да се почувстваме доста богати - дори и само за момент. Но за повечето от нас реалността е, че всъщност не сме толкова добре осигурени - особено ако сравним с това, което тези 21 мъже са успели да спечелят през живота си.

21. Ричард ФицАлан, 10-ти граф на Арундел



Ричард Фицълън е имал много различни титли. Като благородник той е 10-ти граф на Арундел и 8-ми граф на Съри. През 1345 г. , в разгара на своята шеметна средновековна военна кариера, той става адмирал на Западния флот. Фицълън е женен два пъти и е баща на поне седем деца. За щастие, той имал повече от достатъчно пари, за да издържа всички!

⁓108 милиарда долара

ФицАлан умира през януари 1376 г. , след като през целия си живот натрупва състояние от 60 000 лири в брой - впечатляваща сума за XIV век. Всъщност това е достатъчно наследство, за да могат синовете му, бъдещите графове на Арундел, да станат едни от най-богатите хора в света! Днес спестяванията на FitzAlan биха били на стойност около 108 млрд. долара.



20. Бил Гейтс



Doug Wilson/CORBIS/Corbis via Getty Images


Бил Гейтс постъпва в Харвард, но не се задържа дълго. Вместо това решава да се откаже и да започне собствен бизнес. Този бизнес е Microsoft, която понастоящем е най-голямото предприятие за софтуер за персонални компютри в света. Гейтс е главен изпълнителен директор на Microsoft до януари 2000 г. , въпреки че и сега дава съвети на ръководителите на компанията.


114,2 милиарда долара


Между 1995 и 2017 г. Гейтс заема първото място в списъка на най-богатите хора в света на Forbes през всички години, с изключение на четири. Към август 2022 той разполага с впечатляващите 114,2 милиарда долара. Удивително е, че той вече е дарил зашеметяващите 35,8 милиарда долара от акциите си в Microsoft на едноименната благотворителна фондация, която е основал заедно с бившата си съпруга.


19. Уорън Бъфет



Като дете Уорън Бъфет се занимава с необичайна за възрастта му тема - инвестирането. На 19-годишна възраст завършва университета в Небраска, след което учи в Колумбийското бизнес училище, а после се записва в Нюйоркския финансов институт. От 1970 г. насам той е спечелил много пари чрез инвестиции като главен изпълнителен директор и председател на Berkshire Hathaway.


118 милиарда долара


Бъфет е петият най-богат човек в света, веднага след Гейтс в списъка на Forbes за 2022 г. Той е спестил впечатляващите 118 милиарда долара, но е известен и с това, че живее скромно въпреки изключително богатата си банкова сметка. Той също така обеща да раздаде 99% от състоянието си, като насочи средствата към фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.


18. Хешен



Хешен бързо се издига като чиновник в династията Цин, управлявала Китай, тъй като император Цянлун го харесва. От заместник-председател на Министерството на приходите се превръща във велик съветник, а след това става министър на императорското домакинство. Той дори получава правото да обикаля на кон територията на императорския дворец, известен като Забранения град. Това е чест, която обикновено се оказва само на най-високопоставените възрастни служители на Имперски Китай.


⁓132 милиарда долара


Оказало се, че от различните си императорски постове Хешен е успял да прехвърли данъчните приходи в личните си сметки. Към 1799 г. и до момента на смъртта му става ясно колко корумпиран е станал Хесен. Изглежда, че е успял да натрупа лично състояние, което в днешно време би струвало около 132 милиарда долара.


17. Джеф Безос




През 1993 г. завършилият Принстън Джеф Безос решава, че иска да създаде онлайн книжарница. Така по време на пътуване от Ню Йорк до Сиатъл той съставя бизнес план. Той предупреждава инвеститорите - включително родителите си, които според сведенията са му дали 300 000 долара - че има 70% вероятност бизнесът му да фалира или да се провали по друг начин.


168 милиарда долара


Този бизнес беше Amazon и Безос не фалира - той се превърна в един от най-богатите живи хора в света. По данни на Forbes Безос разполага с около 168 млрд. долара в джоба си. В продължение на четири години той е начело на списъка на милиардерите на списанието, преди друг известен бизнес магнат да го изпревари.


16. Джон Джейкъб Астор



Роден в Германия, Джон Джейкъб Астор се премества в Америка след Американска война за независимост и става първият мултимилионер в страната. Богатството на Астор идва от монопола му в търговията с кожи, но към 1830 г. интересът към тях намалява. Затова променя посоката и започва да инвестира в недвижими имоти в Ню Йорк.


⁓168 милиарда долара


До смъртта си Астор е натрупал 20 милиона долара - сума, която днес се равнява на около 168 милиарда долара. Но той нямаше да стигне толкова далеч без съпругата си Сара Кокс Тод, която първоначално е вложила само 300 долара в техния съюз. Според съпруга ѝ това, което ѝ липсвало като богатство, се компенсирало с отлична бизнес преценка. Той дори твърди, че тя помагала на компанията му, защото имала повече разум от повечето търговци.


15. Корнелиус Вандербилт



Докато расте, Корнелиус Вандербилт не е имал кой знае какво и никога не е получил добро образование. Но все пак си проправя път по корпоративната стълбица, за да заеме ръководни позиции в търговията с вътрешни водни пътища. След това той вкарва приходите си в железопътната индустрия и в крайна сметка става собственик на централната железница в Ню Йорк.


~185 милиарда долара


Вандербилт остава не само един от най-богатите американци, но и един от най-богатите хора, живели някога. С днешните темпове на инфлация нетната му стойност нараства до около 185 милиарда долара преди смъртта му през 1877 г. Той и семейството му използвали парите и влиянието си за добри цели - например осигурил финансирането за основаването на университета "Вандербилт" в Нашвил.


14. Хенри Форд



Често срещано погрешно схващане е, че Хенри Форд е изобретил автомобила или поточната линия. Всъщност той просто използва конвейера, за да направи автомобилите по-достъпни за много американци. Разбира се, Model T промени облика на транспорта в Америка. Но Форд също така направи революция в света на бизнеса, произвеждайки продукт на достъпна цена, като същевременно плащаше на работниците си добра заплата.


~200 милиарда долара


През последните години Ford Motor Company преживя своите възходи и падения, отчасти благодарение на постоянно променящия се пазар на автомобили. Но по време на мандата на основателя на Ford бизнесът е изключително успешен. Не е изненадващо, че самият Форд е натрупал лично състояние, което днес се оценява на около 200 милиарда долара!


13. Уилям Завоевателя



Уилям Завоевателя става херцог на Нормандия през 1035 г. , но иска да завладее Англия. За да го направи, той първо трябва да изчака, докато контролът му над Нормандия стане сигурен, и едва след това да се отправи към Англия. През 1066 г. той става първият нормандец, станал крал на Англия - последният чуждестранен нашественик, взел английската корона.


~209 милиарда долара


Останалата част от управлението на Уилям Завоевателя преминава в опити да запази контрола върху завладения от него трон. Но той намира време и да построи няколко замъка, да промени конфигурацията на английското духовенство и да доведе нормандската аристокрация в Англия. И дори при всичко това той успява да натрупа състояние, което днес се оценява на 209 милиарда долара. В крайна сметка мъжете могат да изпълняват много задачи!


12. Муамар Кадафи



Като член на либийската армия Муамар Кадафи дезертира и създава своя собствена клетка, която през 1969 г. сваля монарха на страната. С това той се превръща в лидер на либийската политика през следващите четири десетилетия. Някои го възхваляват за антиимпериалистическите му убеждения и за подобренията, които внася в ежедневието на народа си. Други го осъдиха като диктатор, който нарушава човешките права и финансира тероризма по света. Каквото и да си мислеха хората, не можеше да се отрече, че това, което прави, го прави изключително богат.


~212 милиарда долара


Докато е на власт, Кадафи национализира петролните запаси на Либия, което увеличава държавните приходи. И както се оказа, той също е прибрал част от тези пари отгоре. През 2011 г. - годината, в която Кадафи почина - официални лица разкриха, че бившият лидер е насочвал либийски средства към тайни сметки, сделки с недвижими имоти и съмнителни инвестиции. Общо това е скрито богатство от около 212 милиарда долара.


11. Илон Мъск



PayPal. Tesla. SpaceX. Това са само някои от компаниите, основани от Илон Мъск. Има и още много други, за които вероятно дори не сте чували. Така че едва ли е изненадващо, че през 2022 г. Мъск най-накрая заема първото място в списъка на "Форбс" на най-богатите хора в света, като праща Безос на второ място!


219 милиарда долара


През последните няколко години богатството на бизнес магната нарасна главоломно. Удивително е, че само преди няколко години Мъск беше чак на 31-о място в списъка на Forbes. С приблизително 219 милиарда долара в банковата си сметка той се изкачва с 30 места. И никой не може да отрече, че е доста впечатляващ!


10. Осман Али Хан



Негово превъзходителство Осман Али Хан, низам на Хайдерабад, управлява своята княжеска държава от 1911 г. до анексирането ѝ от Индия през 1948 г. През това време той прави много промени в столицата на щата. Сред тях са университет, болница и правителствени сгради, които се използват и днес.


~230 милиарда долара



Докато Осман Али Хан е абсолютният лидер на Хайдерабад, някои смятат, че той е и най-богатият човек в света. И дори след като индийското правителство анексира щата му и конфискува по-голямата част от имуществото му, той все още разполага с 1 милиард долара на свое име. В пиковия си момент обаче Негово Високопревъзходителство вероятно е струвал зашеметяващите 230 милиарда долара, коригирани спрямо инфлацията.


9. Якоб Фугер



Якоб Фугер не става най-богатият човек в Европа в началото на 1500 г. , като инвестира времето и енергията си в една-единствена индустрия. Въпреки че той и семейството му печелят по-голямата част от богатството си от търговията с текстил, братята му се занимават с банково дело. Компанията им се разраства и в минното дело, като извлича от земята сребро, мед, живак и цинобър.


~277 милиарда долара


В крайна сметка Фугер си спечелва прозвището "богаташа Якоб" и го заслужава - бизнесът на семейството му помага да натрупа лично състояние от приблизително 277 милиарда долара в днешни пари. Фугер използва богатството си, за да влияе върху политиката на континента. Той дори финансира кампаниите на Максимилиан I и на испанския крал Карл V, които стават императори на Свещената Римска империя.


8. Цар Николай II



Историята не помни руския цар Николай II в добра светлина. Той си спечелва прякори като Кървавия Николай и Подлия Николай заради често срещаните жестоки действия, които извършва по време на управлението си. Управлението му завършва по подобен начин след въстанието на руския народ през 1917 г. Николай и семейството му са екзекутирани през 1918 г.


~300 милиарда долара


Политиката на цар Николай II предизвиква много политически вълнения в Русия. Работническата класа страда от ужасни условия на труд и лошо отношение от страна на висшите класи. А царят не полага никакви усилия да преразпредели богатството си, за да помогне на поданиците си. Междувременно личното му състояние възлиза на около 300 милиарда долара.


7. Андрю Карнеги



Както се казва: "Удряй, докато желязото е горещо" Андрю Карнеги сигурно е чул това някъде, защото инвестира в американската стоманодобивна промишленост точно когато тя започва да процъфтява. Но той не просто изживява живота си като магнат от стоманодобивната промишленост; той е страстен филантроп, който насърчава и други богати хора да даряват.


~309 милиарда долара


Разбира се, Карнеги не просто моли другите да даряват - той им показва как. За по-малко от две десетилетия той е дарил поразителните 350 милиона долара от състоянието си на университети, благотворителни организации и други фондации за добри дела. Тази сума представлява около 90% от парите на Карнеги, които днес биха се оценили на около 309 милиарда долара.


6. Джон Д. Рокфелер



Много тийнейджъри работят на непълно работно време, може би за да спестят за колеж или да платят за първата си кола. Но Джон Д. Рокфелер, който става помощник-счетоводител само на 16 години, успява да даде старт на бъдещата си кариера в бизнеса. До 20-годишна възраст участва в редица бизнес начинания, като в крайна сметка се съсредоточава върху рафинирането на петрол и създава Standard Oil Company през 1870 г.


Между 300 и 400 милиарда долара


Рокфелер постига златен успех, като основава компанията си точно тогава. Керосинът и газът се превръщат в жизненоважни елементи от американския начин на живот, независимо дали се използват за запалване на лампи или за зареждане на автомобили. На 29 септември 1916 г. Рокфелер е обявен за първия човек, натрупал нетна стойност от 1 милиард долара. До момента на смъртта му през 1937 г. притежава между 300 и 400 милиарда долара - сума, коригирана със съвременните темпове на инфлация.


5. Манса Муса I от Мали



Думата "mansa" означава "султан", "император" или "завоевател" на английски език. Муса I от Мали е десетият носител на тази титла от 1312 до 1337 г. Той управлявал обширната територия на Малийската империя, която днес би обхващала Мали и южната част на Мавритания.


~415 милиарда долара


Веднъж Би Би Си определи Манса Муса I от Мали като "най-богатия човек на всички времена" Така се случило, че земята, над която управлявал, съдържала половината от цялото световно количество злато. Той търгува с нея с търговци от Египет и Италия, като натрупва състояние, оценявано на около 415 милиарда долара в днешни долари.


4. Цар Соломон от Израел



Еврейската Библия, Коранът, Старият завет и хадисите съдържат истории за израелския цар Соломон, който заема трона след баща си цар Давид. Смята се, че царуването на Соломон е продължило от 970 до 931 г. пр. И според всички свещени книги той управлява Израил с голяма мъдрост.


~2,2 трилиона долара


Цар Соломон натрупва невероятно богатство като монарх на Израел. Като начало, легендата разказва, че е печелил по 25 тона злато на година през почти четиригодишното си управление. Само това би струвало милиарди днес, но той увеличил състоянието си чрез данъци и търговски пари. Ето защо някои смятат, че в наши дни той би притежавал 2,2 трилиона долара!



3. Октавиан Август



Август е първият император на Римската империя, начело на народа си от 27 г. пр. н. е. до смъртта си през 14 г. след Христа. През това време той затвърждава мястото си в историята като ефективен и същевременно мирен лидер. Мнозина наричат времето на управлението му Pax Romana, което на латински означава "Римски мир" Това се дължи на относителното спокойствие, което той внася в своята империя.


~4,63 трилиона долара


Докато царува в Рим, Август черпи богатството си директно от икономиката на империята - около 20% от парите отиват в джоба на императора. Освен това той имал обширна територия, като в един момент дори управлявал цял Египет. Затова се смята, че в пика на своето развитие Август е имал 4,63 трилиона долара в днешни пари.


2. Император Шензонг от династията Сун



От 1067 г. до 1085 г. император Шензонг от династията Сун управлява Китай като шести лидер на династията Сун. За свой канцлер той назначава държавника и икономист Уан Анши - ключов избор по време на управлението му. Политиката на Уан помага на китайските селяни и на хората без работа. Всъщност някои дори смятат, че Китай на Сун е предшественик на съвременната социална държава.


>30 трилиона долара


Като император на Китай, по време на управлението си от династията Сун контролира 30 % от световния брутен вътрешен продукт. Така че по време на управлението на империята си той е имал нетно състояние от над 30 трилиона долара. И макар че събирал данъци от народа си, той също така му помагал. Поради това периодът на неговото управление често е наричан "ерата на мирния просперитет".


1. Чингис хан



Като пръв владетел на Монголската империя Чингис хан полага основите на най-голямата сухоземна империя в историята. Той постига това, като обединява номадските племена, населяващи Североизточна Азия. Заедно те завладяват по-голямата част от Евразия по наказателния начин на Чингис хан. Мнозина го смятат за геноциден лидер заради неговата жестокост.


~120 трилиона долара


Огромната територия, завладяна от Чингис хан, днес би му осигурила огромно богатство. По време на управлението си той придобива зашеметяващите 12 милиона квадратни мили - никой владетел в историята не е ръководил толкова успешно заграбване на земя. А в наши дни цялото това пространство би струвало стотици трилиони долари. Приблизителното богатство на Чингис хан възлиза на колосалните 120 трилиона долара!


Снимки:Getty



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 забележка № 2 10.12.2022 12:56

    Пропуснахте още поне трима неспоменати тук световни финансови могули. Все пак нека да сме поне на близо до реалностите и Историята. Нямам толкова развита фантазия за да определям точните суми , притежавани от личностите под номерата 1,2,3,4,5,9,10,13,18 и 21 от листата. Моите трима кандидати за финансови могули са без оценка на имуществата им и без клсация по номера. Оставям на вас да прецените сами. 1.Първия е Цар Крез. За него се знае че е бил невероятно богат. Пише, че е бил най-богатия човек на света. За друг не съм чел такава квалификация и нямам намерение да я оборвам.Цар Крез е последният цар на Лидия в Мала Азия от 560 пр.н.е. до 546 пр.н.е. и е познат със своето астрономически голямо богатство. Името му става нарицателно с фразата „Богат като Крез“. 2.Втория е илирец по националност, за всички над 30 годишни бълари със средно образование е доста известна личност. Казвал се е Александър Филипов Македонски, но е по-известен като Александър III Велики. Макар и да е живял само 33 години, само с коне и хладни оръжия , без да ползва никакви ОМП, е успял да завладее, още през средата на 4 век преди Христа цяла Европа и огромната населявана част от Азия и Африка, което си е било реално целия тогавашен свят, заедно с неговите богатства. Разполагал е с стотици таланти злато. Толкова много, че не е можел да го пренася от място на място с цели кервани.Някой по-мъдър да каже знае ли на колко $ се е равнявало всичкото му богатство на Александър Филипов Македонски. 2.Третия пропуснат в списака е основателя на известната франкфуртска банкерска династия, потомствения барон Майер Ротшилд (Червен щит). С неговите пет сина, Амшел, Соломон, Натан, Калман и Джеймс, са основали петте най-стари, най-влиятелни и най-голями европейски банки, опериращи и доминиращи финансово в петте най-голямите европейски града от края на XVII век до днес, в Лондон, Париж, Виена, Франкфурт и петия голям финансов град го забравих кой беше, но не беше София нито Букорещ със сигурност. Интересно тези тримата на кое ли място се класират във вашата класация?

  • 001 забележка № 1 10.12.2022 11:35

    Ако приемем за верен текста от статийката, в които се твърди че "До смъртта си Астор е натрупал 20 милиона долара - сума, която днес се равнява на около 168 милиарда долара." значи че щом $20 милиона от 1850 година се равняват на днешни $168 милиарда, това означава , че стойноста на долара за 172 години е спаднала точно с 8,400 пъти или с 840,000%.Рекорд достоен за книгата на Гинес.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

везни

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот,