Изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол говори по време на 15-ата Международна енергийна седмица в Сингапур на 25 октомври.
Изабел Куа/Reuters

Свързани новини

27.10.2022 12:06

Нахлуването на Русия в Украйна може да ускори прехода на света към "по-устойчива и сигурна енергийна система": МАЕ

Видян 1033 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нахлуването на Русия в Украйна може да ускори прехода на света към "по-устойчива и сигурна енергийна система", тъй като износът на изкопаеми горива от Москва продължава да намалява, се казва в доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ), предаде CNN.

В годишната си прогноза за състоянието на световната енергетика МАЕ констатира, че международните енергийни пазари са в процес на "дълбока преориентация", тъй като "страните се приспособяват към прекъсването на руско-европейските потоци", и прогнозира, че световните емисии могат да достигнат своя връх през 2025 г.


"Енергийните пазари и политики се промениха в резултат на нахлуването на Русия в Украйна не само за момента, но и за десетилетия напред", заяви изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол.

"Наред с краткосрочните мерки за предпазване на потребителите от последиците от кризата, много правителства вече предприемат и по-дългосрочни мерки. Някои от тях се стремят да увеличат или диверсифицират доставките на нефт и газ, а много искат да ускорят структурните промени", се казва още в доклада.

Според прогнозата на МАЕ глобалните инвестиции в чиста енергия могат да "нараснат до повече от 2 трилиона долара годишно до 2030 г. ", което представлява "увеличение с повече от 50 % в сравнение със сегашния момент"

МАЕ констатира, че Русия, която е най-големият износител на изкопаеми горива в света, никога няма да си възвърне позициите, които е имала в международния микс от енергийни доставки, и предупреждава, че нахлуването й в Украйна е оставило Кремъл в "много по-слаба позиция" поради влошените му отношения с Европа.


Снимка: Ройтерс


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

лъв