Повече от 50 производители на сиропи за кашлица в Индия не са преминали задължителните тестове за качество, въведени от правителството поради загриженост за качеството на лекарствата, които страната изнася. Според доклад, публикуван от държавната Централна организация за стандартен контрол на лекарствата (CDSCO), от 2104 доклада от тестове, подадени от индийски фармацевтични компании, над 120 не са отговорили на стандартните изисквания за качество, както съобщи Economic Times.

Свързани новини

10.12.2023 07:45

Над 50 индийски производители на сироп за кашлица се провалят на теста за качество

Видян 13157 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Повече от 50 производители на сиропи за кашлица в Индия не са преминали задължителните тестове за качество, въведени от правителството поради загриженост за качеството на лекарствата, които страната изнася.


Според доклад, публикуван от държавната Централна организация за стандартен контрол на лекарствата (CDSCO), от 2104 доклада от тестове, подадени от индийски фармацевтични компании, над 120 не са отговорили на стандартните изисквания за качество, както съобщи Economic Times.

Извършват се обширни тестове, след като над 140 смъртни случая в Гамбия, Узбекистан и Камерун бяха свързани с произведени в Индия сиропи за кашлица, което накърни репутацията на фармацевтичната индустрия на страната, възлизаща на 41 милиарда долара.

В отговор на това през май индийското правителство задължи производителите на сиропи за кашлица да тестват продуктите си в правителствени лаборатории преди износ. Министерството на здравеопазването и благосъстоянието на семейството си сътрудничи с правителствата на щатите и износителите, за да осигури прилагането на новото правило.


Сиропите за кашлица, произведени в Индия, са подложени на щателна проверка, след като през октомври 2022 г. Световната здравна организация (СЗО) издаде предупреждение за четири марки сироп за кашлица, произведени и изнесени от индийския производител на лекарства Maiden Pharmaceuticals за Гамбия в Западна Африка. Най-малко 70 деца са починали там от остро бъбречно увреждане, което може да е свързано със сиропите за кашлица и простуда.

Ню Делхи повдигна въпроса пред СЗО, като регулаторният орган - Генералният контрольор на лекарствата на Индия (DCGI), написа "силно формулирано писмо" до СЗО, в което се посочва, че е установено, че всички контролни проби на продуктите отговарят на спецификациите, съобщи Economic Times. В доклада се твърди, че изявлението на СЗО относно случая в Гамбия се основава на "предположение, което все още не е обосновано от СЗО или нейните партньори на място".

Междувременно Гамбия изтегли множество лекарства за кашлица и настинка и забрани всички продукти на Maiden Pharmaceuticals. През октомври Върховният съд на страната започна съдебно производство във връзка със смъртните случаи, като за всяко дете се иска обезщетение от около 230 000 долара.


Подобен случай стана известен през декември миналата година в Узбекистан, където министерството на здравеопазването свърза смъртта на десетки деца с консумацията на сироп за кашлица, произведен от Marion Biotech от Нойда в северния щат Утар Прадеш. По-рано тази година Ройтерс съобщи, че се твърди, че Marion е закупила химикал за своя сироп - пропиленгликол - от търговец в Делхи, който нямал лиценз за продажба на фармацевтични продукти и "търгувал само с промишлен клас".


През август Ню Делхи нареди на Riemann Labs в щата Мадхя Прадеш да прекрати дейността си след твърдения, че нейният сироп за кашлица е свързан със смъртта на най-малко шест деца в Камерун през март 2023 г. Преди това СЗО съобщи, че проба, взета от произвеждания от Riemann сироп Naturcold в Камерун, е съдържала цели 28,6 % токсичен диетиленгликол в сравнение с допустимата граница от не повече от 0,10 %.

Индия е най-големият доставчик на генерични лекарствени продукти в света, с приблизително 3 000 фармацевтични компании и около 10 500 производствени единици, които изнасят сиропи за кашлица на стойност 17,6 млрд. долара само през 2022-23 г., според информационна агенция PTI. През юни т.г. министърът на здравеопазването Мансух Мандавия заяви пред агенцията, че на 71 компании са издадени известия след съобщенията за смъртни случаи, дължащи се на замърсени лекарства. От тях 18 компании са били помолени да спрат дейността си.

Министърът заяви също, че непрекъснато се извършва обширен анализ на риска, за да се гарантира производството на качествени лекарства в страната. "Ние сме аптеката на света и искаме да уверим всички, че сме "качествената аптека на света", обясни Мандавия.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

везни