01/03

Свързани новини

29.01.2018 14:01

Над 30 000 „зелени билета” купени в София

Видян 1522 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Водачите на обществените превозни средства ще продават  „зелен билет“ в дните, в които стойностите за замърсяване на въздуха в столицата са завишени. Само за първия ден и половина на премиерата си екоталоните за транспорта се продадоха над 30 000 екземпляра.


„Стартът на проекта Зелен билет е много обнадеждаващ”, коментира специално за 19 минути кметът на София Йорданка Фандъкова, която и сама го използва през уикенда. Оказа се, че е имало места, на които зелените билети даже не са стигали за всички желаещи да ги закупят в неделния ден, но веднага пунктовете са били снабдявани с нови и нови карти. Центърът за градска мобилност разполага с достатъчни количества от специаните карти за преференциално пътуване из цялата градска мрежа.  Те се разпространяват и в Пунктовете за продажба на превозни документи на ЦГМ и Метрополитен. На билета е изписана цената от 1 лева, както и че важи за един ден и за цялата мрежа на градския транспорт.


„Доволни сме, че във всички превозни средства на градския транспорт имаше повече пътници, отколкото в други неделни дни. Само в метрото трафикът е нараснал с 12 500 души”, коментира кметът първия ден на инициативата Зелен билет в неделя. Отчитането на втория – понеделник, беше след редакционното приключване на броя на 19 минути.


Напомняме, че това е само една от последните мерки, които Столичната община и Центърът за градска мобилност предприеха с цел подобряване на качеството на въздуха, който дишаме в столицата. Инициативата е насочена специално към дни с повишена концентрация на фини прахови частици. Тази зима те не са малко.


Зеленият билет е част от втория пакет мерки, приети от Столичния общински съвет и реализирани от кметството и ЦГМ, след като първият беше утвърден и заработи от миналата пролет.


Пътуването със „зелен билет“  е извънредна мярка, която цели да стимулира хората да оставят автомобилите си и да използват градския транспорт в дните с висока концентрация на фини прахови частици. Решението за това беше взето от Столичния общински съвет на 25 януари т.г., миналия четвъртък, и веднага беше приведено в действие още на 28 януари, в неделя. Датата съвпадна с 20-годишнината на софийското метро, отбелязана същия ден, а именно то е най-екологичният транспорт, който рязко свали количествата вредни емисии, изхвърляни в атмосферата. Центърът за градска мобилност през последните години направи много по-привлекателни и други съвършено чисти видове транспорт, като подмени 93% от автопарка на тролейбусите в София с чисто нови. Започна ускорено осъвременяване и на трамваите, като след цялата линия №7, която е с чисто нови коли и пресича буквално целия град, тази година най-старата и най-класическата линия №5 от центъра до Княжево ще бъде с чисто нови трамваи, а и по реновирано с европейски пари трасе.


ЦГМ има готовност да пусне допълнителни коли по линиите на обществения транспорт в периодите със силно замърсяване на въздуха.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог