Брифинг на висши представители на Министерството на външните работи в София, 25 август 2022 г.

Свързани новини

25.08.2022 12:30

Над 16 000 заявления са подадени за гласуване на 2 октомври в чужбина

Видян 1059 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Над 16 хиляди са подадените до момента заявления за гласуване в чужбина на изборите на 2 октомври. Най-много са заявленията подадени в Турция - над 10 хиляди. България вече е получила разрешение от 48 държави за провеждането на парламентарния вот, предаде БНР.

Постоянният секретар на министерството на външните работи Иван Кондов съобщи, че чешките власти не са разрешили откриване на секции извън българското посолство в Прага.

"Получихме и писмен отказ, така че за съжаление, ще трябва да намерим начин всички, които желаят да гласуват, да се насочат към посолството ни в Прага. Търсим вариант да образуваме дори три секции в посолството. По отношение на заявленията - имаме над 16 000 заявления. Искам да призова българските граждани да подават максимален брой заявления, защото това ще облекчи и ускори процеса на гласуване. След отпадането на Закона за извънредното положение няма да може да се гласува с лични документи, чийто срок на валидност е изтекъл".

На този етап не се предвижда откриване на секции за гласуване в Украйна.

Служебното правителство е започнало процедура по откриване работата на дипломатическата ни мисия в Киев, посочи заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев.

"Това става на база на доклад на външния министър до служебния премиер. На базата на този одобрен доклад, най-вероятно в началото на месец септември, ще замине първата група, която ще възстанови работата на нашето дипломатическо представителство в Киев, разбира се, ако условията позволяват. На този етап няма разрешение за отваряне на генералното консулство в Одеса, тъй като условията там не позволят да функционира нормално дипломатическо представителство. Ако нещата вървят по план, най-вероятно до края на месец септември ще замине и втората група и нашето посолство ще функционира нормално, разбира се в оптимално допустими граници във военна обстановка."


Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

телец